Merdan Yanardağ için tahliye kararı
Gazeteci Merdan Yanardağ'ın 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme Yanardağ'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve tahliye etti.
TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın 'terör örgütü propagandası' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlarından tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, 101 gündür tutuklu yargılanan Yanardağ'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve tahliye etti.
Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan kalabalık, Merdan Yanardağ'ın serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması yaptı. Açıklamaya siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları destek verdi. Açıklamanın ardından duruşmanın yapılacağı İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçildi.
Mahkeme başkanının sınırlı sayıda kişinin alınması talimatı sebebiyle duruşma salonu önünde kargaşa yaşandı. Bu kargaşa nedeniyle duruşma gecikmeli başladı.
101 gündür tutuklu olan Yanardağ hakkında 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.
İzdiham nedeniyle 1 saat 20 dakika gecikmeli başlayan duruşmada, Merdan Yanardağ'a ilk söz verildi. "Bu dava Türkiye'nin demokratikleştirilmesi mücadelesi verenlere gözdağıdır" diyen Yanardağ, amacının herhangi bir terör örgütü övmek olmadığını ifade etti.
'DURDUK YERE ÖCALAN'I ÖVMÜŞÜM GİBİ BİR SONUÇ ÇIKARILDI'
Savcılığın ikinci bir montaj video üreterek suç uydurduğunu ileri süren Yanardağ, "AKP iktidarının izlediği politikaları eleştirdim. Durduk yere Öcalan'ı övmüşüm gibi bir sonuç ortaya çıkarıldı. Beni niye tutukladınız yahu?" dedi.
'CÜMLELER DEĞİL KELİMELER BİLE ORTASINDAN KOPARILMIŞ'
Yanardağ, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun Gazete Duvar'a verdiği söyleşide kullandığı ifadelere yönelik yorum yaptığı için tutuklandığına vurgu yaptı ve trollerin 5 gün boyunca video ürettiğini belirtti. Yanardağ "Her nedense toplum 5 gün infiale kapılınmamış, o videolar üretildikten sonra infial oluşmuş. Cümleler değil kelimeler bile ortasından koparılmış." dedi.
"Tutuklanma sürecimde Nazi hukuku uygulandı. Ama ben cumhuriyet mahkemelerinde yargılandığıma inanmak istiyorum" diyen Yanardağ, fiilden değil failden yola çıkıldığını belirtti. Yanardağ ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir kısmına düşman hukuku uygulandığına ve millet görülmediğine vurgu yaptı.
Ensarioğlu'nun verdiği söyleşide PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Selahattin Demirtaş tarafından tecrite mahkum edildiğini söylediğini iddia eden Yanardağ, Ensarioğlu'nun ayrıca terör örgütü propagandası yaptığını da ileri sürdü ve soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti.
Tutuklanmasına gerekçe olan programda Ensarioğlu ile ilgili "Ya Apocu oldu ya da ikinci bir Çözüm Süreci var" dediğini belirten ve daha sonra "İroni yaptım" dediğine vurgu yapan Yanardağ, "Burdaki ironi, Ensarioğlu'nun Apocu olmasıydı, yandaş medyaya duyurulur" ifadelerini kullandı.
Yanardağ, Ensarioğlu'nun geçmişte Öcalan hakkında söylediği sözleri hatırlatırken mahkeme başkanı araya girdi ve "Ensarioğlu Öcalan'ı çok seviyormuş" dedi.
Ergenekon soruşturmalarında da tutuklandığını belirten Yanardağ, "O dönem cumhuriyetin savcısı mısın cemaatin savcısı mısın diye sordum. Bu savcılar sahte de olsa delil üretmeye çalışıyordu" ifadelerini kullandı.
YANARDAĞ DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP ETTİ
Yanardağ, son olarak davanın düşürülmesini, tahliye edilmeyi ve beraatını talep etti. Mahkeme başkanı, hakkında paylaşımlar yapan troller hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Yanardağ'a destek vererek. "Keşke... Bir çalışma yapsınlar. Bizi de kurtarsınlar" dedi.
Yanardağ'ın savunmasının ardından duruşma avukatlarının savunmasıyla devam etti.
Avukatların savunmasının ardında savcılık mütalaasını verdi. Mütalaada, Yanardağ'ın 'terör örgütü propagandası' suçundan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve tutukluluk halinin istendi. Mahkeme, karar için duruşmaya 30 dakika ara verdi.
AVUKATIYLA YAN YANA OTURMASINA İZİN VERDİ
Aranın ardından kararını açıklamak üzere Yanardağ'ın yakınları, gazeteciler, avukatlar ve milletvekilleri duruşma salonuna girdi. Karar açıklanmadan önce Yanardağ'ın avukatı Başar Yaltı, müvekkiliyle konuşmak istedi. Jandarma bu konuşmaya engel oldu. Mahkeme başkanı jandarmanın engel olmasına müdahale ederek Yaltı ile Yanardağ'ın yan yana oturmasına izin verdi.
Savcılığın tutukluluk halinin devamı ve ceza talebine ilişkin Yanardağ'ın son sözü soruldu. Yanardağ, "Bu bir düşünce özgürlüğü davasıdır. Anayasal bir hakkı savcılık gasp edemez. Savcı, Türkiye'de anayasal özgürlüklerin daraltılmasını, totaliter bir rejime geçmesini talep ediyor." diye konuştu.
Yanardağ'ın ardından söz alan avukat Başar Yaltı ise, "Mütalaada savunmanın hiçbir yazılı ve sözlü uyarılarını dikkate almadı. Siz mahkeme heyeti olarak vicdani kanaatinize göre karar vereceksiniz. Bu yargılamanın adalete uygun olması gerekiyor. Söz ve karar sizde. Türkiye hukuk devleti midir değil midir, bunun kararını vereceksiniz" diye konuştu.
Yanardağ'ın diğer avukatları da söz alarak, müvekkilerinin beraatını, beraat kararı verilmemesi halinde tahliyesini talep etti. Söz alan avukatlardan Bilgütay Hakkı Durna, "Kimse Gazete Duvar'daki röportajdan bahsetmiyor. Çünkü savcılık AKP Milletvekili'nin radarına girmek istemiyor" dedi Taleplerin ardından karar için kısa bir ara daha veren mahkeme, Yanardağ'a son sözünü sordu.
Yanardağ, "Savcılık, ifade özgürlüğüne karşı içtihat oluşturmak istiyor" dedi ve ekledi:
"AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun sözleri suç değil. O yargılansın demiyorum. Ben bu sözleri tartışıyorum yalnızca. İktidar politikalarını eleştiriyorum. Savcılık, 'ayağınızı denk alın' demektedir. Bu davanın hiçbir bağlamı yok. Geleceğe dönük anti demokratik bir girişime izin verilmemeli. Beraatımı talep ediyorum"
2 YIL ALTI AY CEZA VE TAHLİYE KARARI
Mahkeme heyeti, kısa bir müzakereden sonra kararını açıklayarak 101 gündür tutuklu yargılanan Yanardağ'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve tahliye etti.
Mahkeme başkanı, "Çünkü Öcalan, çok okuyan bir kişi siyaseti doğru gören bir kişi" sözlerinin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle bu kararı verdiklerini söyledi. Mahkeme başkanı ayrıca, 'Öcalan'ın Türkiye'nin 40 yılına mal olmuş bir siyaseti olduğu ve bu siyasetin doğru kabul edilemeyeceğini" söyledi.
NE OLMUŞTU?
TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında, 4 Soru 4 Cevap programında AK Parti’nin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözlerinin bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından “Terör örgütü propagandası ve suç ile suçluyu övme” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı
Yanardağ, yayın esnasında kanalın ofisine gelen Terörle Mücadele Şube polis memurları tarafından yayın sonrasında gözaltına alınarak ifadeye götürülmüştü. Yanardağ geceyi nezarethanede geçirdikten sonra sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne getirilmişti. İfade işlemlerinin bitmesinin ardından mahkemeye sevk edilen Merdan Yanardağ tutuklanmıştı.
Öte yandan Ankara'daki bombalı saldırıya ilişkin yaptığı değerlendirmeler sonrası iktidara yakın isimlerin hedefi haline gelen gazeteci Ayşenur Arslan da dün sabah saatlerinde gözaltına alınarak adliyeye götürülmüş ve ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.
TGC: MERDAN YANARDAĞ'IN TAHLİYESİ SEVİNDİRİCİ BİR OLAYDIR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, TGC üyesi Tele1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’a ilk duruşma sonunda tahliye kararı çıkmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Merdan Yanardağ’ın 100 gün süren tutukluluktan sonra tahliyesi basın topluluğumuz için sevindirici bir olaydır. Merdan Yanardağ'a 'çok geçmiş olsun' diyoruz. Halen cezaevinde bulunan tüm gazeteci arkadaşlarımızın da serbest kalması en büyük dileğimizdir. Gazetecilik suç değildir” dedi.