Mehmet Baransu’ya bir tutuklama daha!
Mehmet Baransu Uludere olaylarına ilişkin yaptığı haberler nedeniyle tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.
Mehmet Baransu, Uludere’de 34 vatandaşın öldürüldüğü olayla ilgili 2011 yılında yazdığı sekiz yazı nedeniyle tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Soruşturmanın ise, yazıdan dört yıl sonra MİT’in suç duyurusuyla başlatıldığı ortaya çıktı
Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu, 2011 yılında yazdığı Uludere yazılarından dolayı tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Dün İstanbul Anadolu Adliyesi’ne getirilen Baransu, hem mahkemede hem de savcılıkta ifade verdi. Erdoğan’a hakaret iddiasıyla hakkında açılan iki davadan birinden beraat eden Baransu, diğerinden 10 ay hapis cezası aldı.
HAKARET DAVASINDAN BERAAT ETTİ
Baransu hakkında açılan Anadolu 2. Asliye Mahkemesi’ndeki davaya çok sayıda izleyici katıldı. Beş jandarma görevlisiyle birlikte duruşma salonuna gelen Baransu ilk olarak “Erdoğan’a hakaret” davalarında ifade verdi.
Attığı tweette ‘hırsızlar’ ifadesinin geçtiğini söyleyen Baransu, “Bu paylaşımların hiçbirinde sayın Erdoğan’ın ismi geçmemektedir. Erdoğan’ın ‘hırsız’ kelimesini üzerine alınmış. Ben hırsızlar diyorum Erdoğan üzerine alınıyor. Erdoğan’ın bu konuda bir sabıkası mı var? Kaçak Saray’a yazılarak Erdoğan’ın sicilinin sorulmasını istiyorum” şeklinde ifade verdi. Baransu bu davadan “Suç unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle beraat etti.
İKİNCİ HAKARET DAVASINDAN 10 AY HAPİS CEZASI ALDI
İkinci hakaret davasında ise Baransu’ya hapis cezası verildi. Mehmet Baransu adına açılmış sahte hesaplardan atılan tweetlerin de “delil” olduğu davada, Baransu hakkındaki hakaret iddialarını reddetti. “Turpun büyüğü heybede” şeklindeki tweetlerle ilgili Efkan Ala’nın Anayasayı bile tanımadığı ses kayıtlarına değinen Baransu, “Ben tweetlerde Nijerya’ya silahları kimin gönderdiğini soruyorum. Efkan Ala’nın ses kayıtlarını, yolsuzluklarını soruyorum. Bir vatandaş olarak bunları sormak benim hakkım. Tweetlerde suç unsuru yoktur. Beraatımı istiyorum ” ifadelerini kullandı. M
ahkeme ise bu davada Baransu’ya “Suçun işleniş biçimi ve güttüğü amaç” gerekçesini göstererek bir yıl hapis cezası verdi. Bu cezada daha sonra “iyi hal” indirimi yapılarak, ceza 10 aya düşürüldü. Mahkeme bu cezanın da ertelenmesine karar verdi.
MİT DÖRT YIL SONRA ŞİKAYETÇİ OLDU
Baransu daha sonra 34 vatandaşın öldürüldüğü Uludere olayıyla ilgili savcılığa ifade vermeye götürüldü. Yaklaşık bir saat ifade veren Baransu tutuklanması talebiyle 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 2011 yılında yaşanan Uludere olayıyla ilgili yazdığı sekiz yazıyı “tutuklamaya gerekçe” gösteren savcılık, Baransu’ya “MİT kanununa muhalefet, Devletin kurumlarını aşağılama, devletin gizli belgelerini ele geçirme” suçlamasını yöneltti.
Basın Kanunu’ndaki, ‘haberden sonra dava açma süresinin dört ay’ olmasını düzenleyen hükümlere aykırı olarak, yazılardan tam dört yıl sonra başlatılan soruşturmada ise Baransu iki sayfa ifade verdi.
Baransu, kendisi adına açılmış sahte hesaptan açılan tweetleri kabul etmediğini söyleyerek savunmaya başladı. Taraf Gazetesi’ndeki sekiz köşe yazısını kabul eden Baransu, “Ben gazeteci kimliğimle bu yazıları yazdım. Devletin sırrını ifşa etme gibi bir amacım yoktur. Ben sadece 34 vatandaşımızın katliamını yazdım. Hiçbir kurumu da aşağılamış değilim. Olaydan sonra ben Genelkurmay ile 2. Ordu Komutanlığı ile görüştükten sonra bu yazıları kaleme aldım. Ben o dönemde çalışmış olduğum gazetemin attığı “katletmek” ile ilgili başlığa da karşı çıktım. Bana isnat edilen suçlamalar zaten Meclis Araştırma komisyonunda vardır. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum” dedi. Baransu ifadesinin ardından 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.
HUKUKUN OLMADIĞI YERDE HUKUK MÜCADELESİ VERİYORUZ
Öte yandan, çok sayıda kişi adliye önüne gelerek Baransu’ya destek oldu. Açıklama yapan Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı, “Yazıların 2011 yılında yazılmasına rağmen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) dört yıl sonra suç duyurusunda bulunuyor ve bu şikayetle ilgili işlem yapılabiliyor. Hukuk artık talimatlarla yönetiliyor” dedi. Baransu’nun eşi Nesibe Baransu da, “Hukukun olmadığı yerde hukuk mücadelesi veriyoruz, ne diyebilirim” ifadelerini kullandı.