Medya
08 Mayıs 2010 13:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:17

MEHMET ALİ BİRAND RTÜK İŞKENCESİNE İSYAN ETTİ!

Mehmet Ali Birand, Posta'daki köşesinde RTÜK'ün televizyon kanallarına yönelik hangi düzenlemesini işkence olarak niteledi?

Salı akşamı RTÜK'ten gelen uyarıyı Kanal D Ana Haber'de yayınlamak zorunda kalan Mehmet Ali Birand bu uygulamaya isyan etti...
İşte Mehmet Ali Birand'ın Posta'daki "RTÜK, bu işkenceye bir son vermeli..." başlıklı yazısı.

RTÜK ceza verdiği kanallara bir açıklama yollar ve aynen okunmasını ister. Korkunç bir Türkçeyle ve sanki hiçbir şey anlaşılmasın da, uyarılan kanal tüm reytingini kaybetsin diye yazılmış bir metin. Her defasında da, her kanala aynı metin gidiyor.

Hızlı okumayla 2,5 dakika tutuyor ve 1,5 dakikası "RTÜK kimdir ve görevi nedir?" bölümüne ayrılıyor. Sanki ilk defa kurulmuş, yeni duyulmuş bir kurum da, kendini tanıtıyor.(!)

Ne gerek var buna?

Geriye kalan 45 saniyede de, yine en karmaşık ve anlaşılmaz bir dil kullanılıyor, Salı akşamı Kanal D Ana Habere gelen uyarıyı yayınlamak, RTÜK'ün bu anonsla ne demek istediğini anlatmak zorunda kaldım.

Bu yaklaşım seyirciye ayıptır. Seyirciyi adam yerine koymamaktır. RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun biliyorum bu durumdan rahatsız. Ancak bir şey yapamıyor. Oysa, ilk ele alınması gereken konulardan biri. Böylesine ağdalı ve anlaşılmaz şekilde kaleme alınan metin yerine, açıkça "Bu kanal yasaklanan şu haberi yayınladığı için..." veya " Şu yasaya aykırı davrandığı için..." uyarıldığını söylesenize...

Hadi metninizi değiştiremiyorsunuz hiç değilse ekranda aynı anda konu ile ilgili görüntü yayınlanmasına izin versenize. Bugünkü tutum seyirciyi kaçırarak RTÜK'ü de bir yerde cezalandırıyor. Ancak ne olursa olsun seyirci bu işkenceden kurtarılmalı.