Tip 2 diyabetli kişilerde günde 1 gram veya yaklaşık yarım çay kaşığı tarçının kan belirteçleri üzerinde faydalı etkileri olduğu bulunmuştur.
Tarçın, toplam kolesterol, "kötü" LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürürken "iyi" HDL kolesterolü sabit tutar. Daha yakın zamanlarda yapılan büyük bir incelemede, günde sadece 120 mg tarçın dozunun bu faydaları sağladığı görülmüştür. Ayrıca tarçın, "iyi" HDL kolesterol seviyelerini de artırmıştır. Diğer çalışmalarda da tarçının kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Bu faktörler bir araya geldiğinde, kalp hastalığı riskinizi büyük ölçüde azaltabilir.
DİYABETE KARŞI ETKİLİDİR
İnsülin, metabolizmayı ve enerji kullanımını düzenleyen anahtar hormonlardan biridir. Kan şekerini kan dolaşımından hücrelere taşımak için gereklidir. Ancak birçok insan, insülinin etkilerine karşı dirençli olabilir.
Bu, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi ciddi durumların ayırt edici özelliği olan insülin direnci olarak bilinir. Tarçın, insülin direncini önemli ölçüde azaltabilir ve bu hormonun işlevini yerine getirmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, tarçın insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini de düşürebilir.
KAYNAK: SABAH