Gündem
05 Eyl 2024 07:49 Son Güncelleme: 05 Eyl 2024 08:30

MedyaRadar İBB’nin Yeni Şafak dosyasını açıyor! Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu…

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, Yeni Şafak Gazetesi'nin kamuya ait bir parka bina diktiğini ve 'gayri meşru' binanın iktidar tarafından meşrulaştırıldığını Ekrem İmamoğlu’nun bir videosuyla paylaştı. Oysa aynı İBB daha beş gün önce Yeni Şafak’ın patronu Nuri Albayrak’ın damadına tam 849 milyon TL’lik ihale vermişti. ‘Dostlar alışverişte görsün’ kavgasının arka planında yaşanan rantı okumaya hazır mısınız?

Sözcü TV’de Uğur Dündar’ın programına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu isim vermeden Yeni Şafak Gazetesi’ni sert sözlerle eleştirdi. Gazetenin Topkapı’daki kaçak binasını gündeme getiren İmamoğlu, ‘’Gazetenin biri her gün manşet yapıyor.. Topkapı’da yeşil alanın üzerine bina yapmışsın. Bir de devlet yapı belgesi uydurması çıkarmış. Hukuki hak elde etmişsin. Yeşil alan ya.. Bir de kalkmışsın yeşili anlatıyorsun. Köyündeki yeşille karıştırdın sen bunu. Oraları da perişan ettiler. Tepeden tırnağa tanırım sülalesini.. Sonra kalkıyorsun bana gazetede manşet atıyorsun. Utanmazlar… ‘’ sözleriyle Albayrak Grubu’na isim vermeden sert sözlerle yüklendi. İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, bu videoyu ‘’Bu açıklamada belirtilen gazetenin adı: Yeni Şafak Yeni Şafak Gazetesi, medya plazasını kamuya ait bir parka dikmiştir. Yeşil alana yapılan gayrimeşru bina, destekçisi olduğu siyasi iktidar tarafından meşrulaştırılmıştır. Milletimizin bilgisine’’ mesajıyla paylaştı…

İMAMOĞLU’NA MANŞETTEN HAKARET ETTİLER…

2019 seçimlerinde CHP'nin İBB adayı olan Ekrem İmamoğlu, Ordu-Giresun Havalimanı'nda VIP salona alınmayınca arbede yaşandı. Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanı olduğu dönemde kamu ihaleleriyle tanışan Albayraklar, hemşerileri Ekrem İmamoğlu’na manşetten hakaret ediyordu. 7 Haziran 2019 tarihli Yeni Şafak Gazetesi İmamoğlu için ‘Maganda’ manşeti atarak gazeteciliği ayaklar altına alıyordu. Gazete buna benzer onlarca haber imza attı. Bu manşetler İmamoğlu’nun seçimleri kazanması sonrasında da devam etti. 21 Eylül 2019 tarihinde de ‘Haddini bil Ekrem yoksa bildirirler’ sürmanşeti atan Yeni Şafak, AKP cenahından da ‘Aferin’ alıyordu. Ne de olsa Ekrem İmamoğlu’na hakaretler, küfürler ederek had bildiriyordu..

DAMADIN ARAÇLARINI YENİKAPI’DA SERGİLEDİ!

Ekrem İmamoğlu adaylık sürecinde gittiği yerlerde israfın önüne geçeceklerini açıkladı hep. Göreve gelir gelmez de hep bu sözleri hatırlatıldı. İmamoğlu sonunda pes ederek İBB’nin fazladan kiraladığı araçları Yenikapı’da sergiledi. İmamoğlu’nun sergilediği araçlar Yeni Şafak Gazetesi patronlarından Nuri Albayrak’ın damadı Adem Altunsoy’un şirketi Platform Turizm Taşımacılık şirketine aitti. AKP'li belediyelerin araç kiralama ihalelerinin gediklisi olan şirket, bir anlamda ifşa ediliyordu. Peki sonra ne oldu? Gelin şimdi bunu belgeleriyle açıklayalım..

YENİKAPI’DAKİ ŞOVDAN 20 GÜN SONRA İHALE!

Platform Turizm’in bundan böyle ‘Adrese teslim’ ihaleler alamayacağı konuşulmaya başladığı sırada İBB iştiraklerinden İSKi 25 Eylül 2019’da, yani Yenikapı’da araçların sergilenmesinden 20 gün sonra ‘Personel Taşıma Hizmeti’ başlığıyla bir ihale yaptı. Pazarlık usulü yapılan ihaleye sadece Platform Turizm davet edildi. Rekabet koşulları oluşmadan gerçekleşen ihalenin sözleşme bedeli 7 milyon 642 bin lira oldu. 5 Kasım 2019’da aynı başlıkla yapılan ancak ‘Açık usul’ ile gerçekleşen araç kiralama ihalesine dört firma teklif verdi. İhalede geçerli tek teklif ise yine Platform Turizm’den geldi. İBB ile Platform Turizm bu defa da 64 milyon 899 bin liralık bir sözleşme yaptılar. 23 Aralık 2019’da ‘Pazarlık Usulü’ yapılan bir diğer ihaleye sadece Altunsoy’un şirketi davet edildi. Rekabet koşulları oluşmadan yapılan ihalenin sözleşme bedeli ise 51 milyon 377 bin lira oldu.

DAMADIN ŞİRKETİ TEK BAŞINA!

2020’ye geldiğimizde Platform Turizm için değişen bir şey olmuyordu. 17 Nisan 2020 yılında açık usulle yapılan ihaleye tek başına katılan şirket, İBB’yle tam 127 milyon 876 bin liralık sözleşme imzalıyordu. İBB iştiraklerinden İGDAŞ’ın ‘Pazarlık Usulü’ üç aylık araç kiralama ihalesi de yine Platform Turizm’in oluyordu. 19 Eylül 2020’de yapılan ihalenin sözleşme bedeli 9 milyon 296 bin lira oldu. 16 Kasım 2020 tarihinde yapılan bir diğer ihalede de geçerli tek teklif Platform Turizm’den geldi. Sözleşme tutarı ise 71 milyon oldu. Dejavu gibiydi. 22 Aralık 2020’de ‘Pazarlık Usulü’ yapılan ihaleye üç firma davet edilse de kazanan hep aynı şirket. Bu defa da 57 milyonluk bir sözleşme yapılıyordu Platform Turizm’le..

RABBİM VERDİKÇE VERDİ…!

İBB Destek Hizmetler Müdürlüğü, 12 Nisan 2021 tarihinde rekor bir araç kiralama ihalesi yaptı. 837 milyon lira yaklaşık maliyetli ihaleye üç firma katıldı. İhale 779 milyon lira teklifiyle Platform Turizm’e kaldı. Bu ihaleden bir hafta sonra dejavu gibi tekrarlanan ‘Pazarlık Usulü’ ihaleye yine Altunsoy’un şirketi davet edildi. 22 Nisan 2021 tarihinde yapılan ihalenin bedeli ise 69 milyon lira oldu. Şirketin kazandığı diğer ihale tarihleri ve ihale bedelleri sie şöyle: 14 Eylül 2021’de 158 milyon 948 bin, 7 Kasım 2021’de 187 milyon, 22 Haziran 2022’de 33 milyon, 23 Temmuz 2022’de 359 milyon, 9 Eylül 2022’de 268 milyon, 15 Aralık 2023 519 milyon ve son olarak ‘Artık yeter’ denilen 7 Haziran 2024 tarihinde ‘Pazarlık Usulü’ yapılan 626 milyon liralık ihale.

DAHA İMZANIN MÜREKKEBİ KURUMADI!

Son ihaleden sonra artık muhalefet de ‘Yeter’ demeye başlayınca İBB ‘Mecburen verdik’ açıklaması yapmak zorunda kaldı. İki ay önce yapılan bu açıklamadan sonra 27 Temmuz 2024 tarihinde yapılan, 28 Ağustos 224 tarihinde de sözleşmesi yapılan 849 milyonluk İSKİ personelinin taşınması ihalesini de Platform Turizm Taşımacılık şirketi kazanıyordu. İmamoğlu’nun koltuğa oturduğu günden bugüne kadar Platform Turizm Taşımacılık şirketinin İBB’den kazandığı ihale tam 3 milyar 500 milyon TL civarında. Bir de yazıyla yazalım; ÜÇ MİLYAR BEŞYÜZ MİLYON LİRA…