Gündem
23 Mar 2010 12:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:10

MEDYA DERNEĞİ RESMEN KURULDU!.. TOPLANTIYA HANGİ GAZETECİLER KATILDI?

Medyada kaliteyi artırmak amacıyla çeşitli gazetecilerin ve medya yöneticilerinin girişimleriyle kurulan "Medya Derneği" dernek kuruluşunu kamuoyuna bir basın toplantısıyla duyurdu.

Medya Derneği kuruluşunu, Four Seasons Hotel’de düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Derneğin Başkanı Salih Memecan, medyada kalitenin artırılması için çalışacaklarını dile getirdi.

Başkan yardımcısı ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ise, ’Amacımız bir tabela derneği olmak değil, sektörün sorunlarını yakınen biliyoruz ve çözüm için çalışacağız’ dedi.

Dumanlı, internet ve radyolar dahil medyada çıtayı yükseltmeyi amaçladıklarını da ifade etti.

KİMLER KATILDI?

Medyada yeni bir dönemi başlatan derneğin kuruluşunun duyurulduğu basın toplantısına, Başkan Salih Memecan’ın yanı sıra, Başkan Yardımcıları Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu’nun yanısıra derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Turkuvaz Medya Yön.Kur.Bşk.Vekili Serhat Albayrak, Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak da hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Salih Memecan, derneği, medyanın kalite standartları yükseltmek için kurduklarını anlattı. Memecan, "Türkiye demokratikleşiyor. Demokratikleşen Türkiye, çok sesli toplumu, bu da çok sesli medyayı getiriyor" dedi. Memecan, derneğin hedeflerini "Medyanın kalitesini dünya kalitesine çıkarmak, basın özgürlüğünün sınırlarını genişletmek ve gelişen teknolojinin medyadaki etkilerini araştırmak, yurt içi ve yurt dışında staj" olarak sıraladı. Bir gazetecinin, Türkiye’de medyadaki kutuplaşma ve "yandaş medya" tartışmalarını hatırlatması üzerine Memecan, "Pek ciddiye almıyoruz. Kendi işimizi yapıyoruz. Gazetecinin taraf oldu diye eleştirilmesini yanlış buluyoruz" dedi. Medya Derneği’nin herkese açık olduğunu ifade eden Memecan, yönetim kurulunda kadın gazeteci olmamasından rahatsız olduklarını ve bunun en kısa zamanda halledileceğini söyledi.

Kutuplaşma ve yandaş tartışmalarına tepki gösteren Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ise medyada kalitenin yükseltilmesi için ürüne odaklanılması gerektiğini belirterek "Biz dernek olarak ürün üzerine odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’de malesef çok büyük bir hastalık var. İsimlendirme, sıfatlandırma, yaftalama ve üründen uzaklaştırma. Biz bu işten Türkiye’nin yorulduğunu ve bunu devam ettiren meslektaşlarımızın doğru yapmadığını düşünüyoruz. Toplumu yanlış yönlendirdiklerini ve tarihi bir sorummluluk taşıdıklarını düşünüyoruz. Toplumdaki kitleler arasında malesef iletişim koptu. Burada her konuda birbiriyle aynı düşlünmeyen, tek bir konuda demokraside aynı düşünen insanlardan kurulmuş bir müteşekkil kuruluşuz. Daha da çok insan katılabilir. Bu kapı açık. Kapıları da çalmaya hazırız."dedi. Dumanlı, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artık referans sayılabilecek gazeteler olmasını istediklerini kaydetti. Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu ise Medya Derneği’ne şu an çok büyük bir katılım olduğunu belirterek "Sayıca Türkiye’nin en büyük medya örgütlerinden biri" dedi.

İlerleyen günlerde, çalışma komisyonları oluşturulacak dernek, Meslek İçi Eğitim Grubu, medyada çalışmak isteyen gençlere yol gösterecek Meslek Öncesi Eğitim Grubu, medyanın ele aldığı konuları tartışan ve bu konularda ilkeler öneren Medya Etik Grubu, medyada çeşitlilik ve fikir özgürlüğünü savunan Basın Özgürlüğü Grubu, internet teknolojilerini araştıran Teknoloji Grubu ve medyayla ilgili sorunları tartışan ve her türlü akademik katkıya ortam sağlayan Yayın Grubu çalışma komisyonları kuracak.