Gündem
01 Nis 2010 18:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:12

MEDYA DERNEĞİ İLK AÇIKLAMAYI HANGİ GAZETECİ İÇİN YAPTI?

Salih Memecan'ın başkanlığını yaptığı Medya Derneği ilk açıklamasında neyi kınadı?

BASIN AÇIKLAMASI

Sabah Gazetesi yazarı Sayın Nazlı Ilıcak, 25 Mayıs 2009 tarihli yazısında Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sayın Osman Kaçmaz’ın “işgüzarlık yaptığı” ifadesi sebebi ile 11 Ay 20 gün hapis cezasına mahkum edildi. Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerini devam ettiren ülkemizde bu durum basın özgürlüğü açısından endişe vericidir.

Basın özgürlüğünü ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası olarak kabul eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, keskin dille ifade edilen fikirlerin dahi eleştiri sınırları içinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Bu nedenle, ülkemizde yasama organının basın özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmaya yönelik yasal düzenlemeler yapmasını, yargı organlarının mevcut yasaları meslektaşlarına yönelik eleştiriler de dahil olmak üzere muhatapların kimliklerinden bağımsız, objektif kriterlerle, Avrupa Birliği standartlarında yorumlamasını ve takdir haklarını basın özgürlüğünden yana kullanmasını arzu etmekteyiz.

Bu gelişme, Türkiye’de basın hürriyeti aleyhine yorumlanabilen yasaların demokrasi ve hukuk devleti anlayışı doğrultusunda düzeltilmesinin ne kadar acil bir ihtiyaç haline geldiğini göstermektedir.

Medya Derneği