ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ İLE YARATICILIK
Şefler potadaki yarışmacılara Erzincan Tulum peyniri ile yaratıcılık yapmalarını istedi ve 45 dakika süre verdi. Somer Şef "Kolay bir ürün değil. Gerçekten tulum peynirlerinin çoğunda olduğu gibi keskin bir kokusu var. Keskin de bir tadı var. Dengeli kullanmanız lazım. Hem bu ürünü öne çıkaracaksınız hem de kullanımına dikkat etmemiz lazım" dedi.
MEHMET ŞEF TULUM PEYNİRİNDEN BAHSETTİ
Tulum peynirlerinden bahseden Mehmet Şef "Keçi ya da koyun sütü ısıtıldıktan sonra peynir kültürü ile kestirilir. Kalan peynir parçaları bezlere sarılarak iyice süzdürülür. Ardından salamuraya yatırılır. Ertesi gün peynir parçaları ezilir ve çiğ sütle yoğurularak kıl keçisi derisinden yapılma tulumlara basılır. Üzeri tuzla kapatılır ve olgunlaşmaya kadar %80 civarında nem oranı gerekiyor. Bu aslında %80 nem oranını yakalamak için de mağara görmesi ya da nemlendirilmiş bir oda görmesi gerekiyor. Nem oranı 10-12 derece sıcaklığı olan mağaralarda 2 aydan 6 aya kadar bekletiliyor. Yani ürünler öyle kolay üretilen ürünler değil. Bazı şeyleri markette görüyoruz. Burada çok emek var" dedi.
MEHMET ŞEF'TEN UYARI! "SİZ BU CESARETİ NEREDEN ALIYORSUNUZ?"
Mehmet Şef Hakan'ın tabağına sinirlendi ve uyarıda bulundu: Ben, 30-35 sene oldu, bir tane müşteriye gidip daha masasında, efendim, kervan yolda düzülür, bu ekmeği koyduk diyemedim, siz bu cesaretleri nereden alıyorsunuz? Bu tabakla anlattıklarınız gerçekten bizi etkiliyor, haberiniz olsun. Yani bize tabağı anlatmanız çok önemli. Bu ne biliyor musun? Üşengeç aşçı işi. Bir şeyin mantığı olmalı. Ekmeğe mi para vereceğim ben? Hangisine para ödeyeceğim.
İKİNCİ ETABA KALAN YARIŞMACILAR KADAYIF KARİDES YAPTI
İkinci etapta yarışmacılardan Somer Şef'in lezzetli tabağı Kadayıf Karides yapmaları istendi. Kadayıf ve Nar ekşisi dahil her şeyin yarışmacıların yapmaları istendi. Somer Şef "Tavanızı güzelce ısıtıyorsunuz. Tavanızın temiz olması önemli. Bir taraftan da karideslerinizi ayıkladığınız zaman karideslerin kafasını ve kabuklarını sade yağda iyice bir bastıra bastıra çıkartıyorsunuz, süzüyorsunuz, içine birazcık portakal suyu koyuyorsunuz, yaptığınız anda el sıcaklığında olmalı. Ne çok soğuk, ne çok sıcak. Aynı şekilde eğer bu el sıcaklığından fazla olursa yaptığınız yağ hamur olur. Soğuk olursa sertleştirir" dedi.