Mars'taki hayata adım adım! NASA, Mars'ta 'su deposu' buldu - Sayfa 3

Jezero Krateri’nin eski gölünün tarihinin başlarında, seviyesinin kraterin doğu kenarını tepeleyecek kadar yüksek olduğu düşünülüyor. Burada yörüngesel görüntü, nehir kanalının kalıntılarını gösteriyor. Yeni makaleye göre, Jezero’daki gölün boyutu zaman içinde dalgalandı. Göldeki su kütlesi tamamen kaybolmadan önceki dönemde, su seviyesinin onlarca metre yükselip düştüğü belirtiliyor.

313
Mars'taki hayata adım adım! NASA, Mars'ta 'su deposu' buldu - Sayfa 4

Londra Imperial College’dan makalenin ortak yazarı Sanjeev Gupta, “Jezero deltasının daha iyi anlaşılması, bölgenin hidrolojisindeki değişimi anlamanın anahtarı ve bu potansiyel olarak tüm gezegenin neden kuruduğuna dair değerli bilgiler sağlayabilir.”

413
Mars'taki hayata adım adım! NASA, Mars'ta 'su deposu' buldu - Sayfa 5

Bununla birlikte araştırmacılar kaya örneklerinde, yeraltı suyu buharlaştığında oluşmuş olabilecek tuzlar olduğunu belirledi.

513
Mars'taki hayata adım adım! NASA, Mars'ta 'su deposu' buldu - Sayfa 6

DAHA ÖNCE DE KANIT BULMUŞLARDI

NASA, "Bu ilk iki kaya çekirdeğindeki tuz mineralleri, antik Mars suyunun küçük kabarcıklarını da hapsetmiş olabilir. Bu mineraller, Mars'ın eski iklimi ve yaşanabilirliği hakkında ipuçları sunan mikroskobik zaman kapsülleri olarak hizmet edebilir. Tuz mineralleri antik yaşamın izlerini koruma yetenekleriyle Dünya'da iyi bilinmektedir” açıklamasını yaptı.

613