Mars Vietnam sinemasını bitirdiği gibi Türkiye sinemasını da mı yok etmek istiyor?
Sabah gazetesi yazarı Funda Karayel bugünkü köşesinde sinemada yaşanan tartışmalara değindi.
Sinema sektöründe yaşanan 'promosyon' krizine çözüm getirecek yasa teklifi dün TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi.
Herkes en büyük sinema zinciri Mars'ın şimdi ne yapacağını merak ederken, sinema salonu işletmecileriyle film yapımcıları arasındaki krizde uzlaşma sağlanamamasının arkasındaki çarpıcı detay ortaya çıktı.
Sabah gazetesi yazarı Funda Karayel bugünkü köşesinde bu gerçeği belgeleriyle kaleme aldı.
İşte yapımcılar ile Mars Cinema Group arasındaki uzlaşmanın sağlanmamasının gerçek nedeni:
-İki yıl önce Vietnam'da da Mars ile yerel film yapımcıları, Türkiye'de yaşanan sorunların aynısını yaşamış.
-CGV Mars Entertainment Group, altı sene içinde Vietnam'da pazar payını beş katına çıkararak pazara hakim oldu.
-Hollywood Reporter dergisinin de belirttiği gibi, piyasadaki pozisyonunu kötüye kullanan Koreli dört sinema şirketinden biri olarak nitelendirildi. Bu, Mars Group'un Türkiye'deki yerel yapımcılarla uzlaşmayıp 'Yenilerini çıkartırız' diyerek pozisyonunu kötüye kullanmasına benziyor.
-Vietnam'da yerel film yapımcıları tarafından defalarca adaletsiz kar dağıtımı gerekçesiyle Mars'a davalar açıldı. Bu durum, şu an Türkiye'de yapımcıların isyanıyla örtüşüyor.
-Vietnam'da yapımcılar, Mars'ın geri adım atmaması karşısında çareyi kendi salonlarını açmakta buldu. Vietnam Artist Assocation, Mars'ı boykot kararı alarak, kendi salonlarını açmak üzere bir proje oluşturdu. Bu projede, hisse usulü yeni salonlar açılacak ve bunların karı yatırımcılarla paylaşılacaktı.
-Hem yerli sinemacıların ayakta kalması ve gelişmesi, hem de izleyicilere daha uygun fiyatlara bilet verilmesi hedeflenmekteydi. Ancak Mars'ın engellemesi üzerine proje iki defa reddedildi.
-İkinci denemede de başarısız olan topluluk, 2019'da bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.
-2017 ve 2018 itibariyle yerli filmlerin Vietnam'da gösterim oranları ve pazar payı düştü. Bazı yapımcı ve yerli sinema sahipleri, iflasın eşiğine geldi. Hatta bazıları Koreli Mars'a, bazıları da Koreli Lotte'ye satıldı.
-2017'de Vietnam'da sekiz film yapımcısı, özellikle Kore ve Hollywood filmlerini daha fazla göstermesi gerekçesiyle Mars'a dava açtı.
-Hollywood Reporter'ın haberine göre; 2018 itibariyle Vietnam'da yerli filmlerin sinemalardaki gösterimi yüzde 32 azalmış, Kore filmlerinin gösterimi yüzde 26 artmış durumda.
MARS'IN AMACI NE?
Vietnam'da iki sene önce başlayan süreci iyi takip edersek, Türkiye'de iki sene içinde neler olabileceğini anlayabiliriz. Mars’ın amacı şimdi ne ? İlk hedefleri; ülkenin sinema sektörünü büyük bir yatırımla ele geçirmek. Sonrasında ise yerli sinemayı azaltıp bu filmlerin yerine distribütörü olduğu ABD ve Kore yapımı filmleri koymak mı?