29 Eki 2013 04:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:43

MARMARAY'DA TEHLİKE Mİ VAR? KADİR TOPBAŞ'TAN İDDİALARA CEVAP!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Marmaray projesinde büyük tehlike olduğu yönündeki iddiaya cevap verdi.

Topbaş, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşmesinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Marmaray'da güvenlik zafiyeti" iddiasına ilişkin sorusu üzerine Topbaş, yapılan sistemin çok ileri bir teknoloji olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"12,5 kilometrelik bir tünel, boğazın 60 metre altından geçen bir sistem, Japon teknolojisiyle gerçekleştirildi. Burada her türlü ciddiyetle, bütün ihtimaller dikkate alındı. Mühendislikteki esas sanat, riskleri sıfırlama olgusudur. Burada bütün ihtimaller dikkate alınarak hazırlandı. Test sürüşleri gayet başarılı. Zaman zaman çıkan aksaklıkları giderme adına test sürüşü yapılıyor. Şu anda Haliç geçişinde aynı test sürüşleri var. Bu testler olası her türlü ihtimali dikkate alan bir sistemdir. Bütün aksaklıklar giderildi; şu anda bir problem olmadığı bilgisi bize geldi, bir sıkıntı yok."

Topbaş, "Haliç geçişli metro hattı ne zaman hizmete girecek? Marmaray'la entegre hale ne zaman gelecek?" soruları üzerine, test sürüşlerinin sonuçlanmasının ardından hattın devreye alınmasının hesaplandığını kaydederek, "Ocak ayı içerisinde yetişebilir veya Ocak ayı içerisinde daha doğru olabilir diye teknik bilgiler bize aktarıldı" dedi.

Marmaray'a entegre İETT hatlarının bugün tanıtıldığına değinen Topbaş, bütün yolcu taleplerini dikkate aldıklarını, ihtiyaç oldukça takviye yapılacağını bildirdi.

Topbaş, basında yer alan ulaşım ilanlarının vatandaşlar tarafından saklanmasını isteyerek, gerektiği zaman sorgulanmaya hazır olduklarını ifade etti. Marmaray'da öncelikle Ayrılıkçeşmesi ile Kazlıçeşme arasındaki hattın devreye gireceğini hatırlatan Topbaş, Kazlıçeşme'den sonraki ulaşımlarda otobüslerle destek verileceğini, Anadolu yakasında Marmaray'ın Kadıköy-Kartal hattıyla buluştuğu için bir sorun yaşanacağını düşünmediklerini anlattı. Topbaş, "2 yıl içinde sistem tam olarak devreye girdiğinde, doğu batı aksında saatte 150 bin yolcu taşıyabilecek bir ciddi ulaşım sistemine, İstanbul kavuşmuş olacak" dedi.