Medya
19 Oca 2009 17:49 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:29

'MANYAK!..GERİZEKALI!.. RUH HASTASI!.. SALAK!..' BU HAKARETLER TRT'NİN HANGİ PROGRAMINDAN?..

Geçenlerde çok daha sıradan bir söz için RTÜK, "Avrupa Yakası" için Atv´ye ceza vermişti. Ama TRT´deki bu dizide hakaretin bini bir para, gören, umursayan yok.

Manyak! Geri zekalı! Beyinsiz! Ruh hastası! Salak!


Başlığa şaşırıp, bunca hakareti kime ettiğimi düşünenler varsa yanılıyorlar, çünkü bu sözler bana ait değil.
Benim bildiğim iki küfür vardır. Biri "eşek"tir. Ona da arkadaşlarım küfür değil diye kızarlar. Hiç değilse "ş"nin üzerine basıp "eşşşek" desem bir anlamı olurmuş.
İkincisini de buraya yazamam, yalnızca yakın arkadaşlarımın yanında kullanırım.
Yine de benim küfürlerim hakarette başlıktaki sözcüklerle yarışamaz.
Bu sözcükler TRT´de geçiyor. Kamu hizmeti yayıncılığı yapmakla yükümlü TRT´de. En çok izlenen komedi programlarından birinde, hem de her biri defalarca kullanılıyor.
Her bölümde usanmadan elimde kağıt-kalem hangisinden kaç defa kullanıldı yazıyorum: "Geri zekalı" 3 kez, "salak" 6 kez, "ruh hastası" 1 kez, ""beyinsiz" 2 kez, "manyak" 2 kez.
İnanmıyorsanız geçin "Komedi Dükkanı"nın karşısına siz de sayın.
Benim "modern tuluat" dediğim ve başlarda müthiş esprilerinden keyif aldığım dizi TRT´de güldürmek için hakaretten medet umuyor.
Geçenlerde çok daha sıradan bir söz için RTÜK, "Avrupa Yakası" için Atv´ye ceza vermişti. Ama TRT´deki bu dizide hakaretin bini bir para, gören, umursayan yok.
TRT yönetimi "milli paranoyak" mevkiine yükselmiş Tuncay Güney´i yayına çıkarmakla meşgulken "kamu hizmeti yayıncılığı" kimin umurunda?
Yayın içeriğinin dini içeriğe kaymış, kadrolaşma ayyuka çıkmışken Hadise´nin kalçasına bakıp TRT Genel Müdürünü başarılı bulan medyamıza da şaşmıyorum çoktandır.
İbrahim Şahin de işin püf noktasını yakalamış görünüyor. Ekrana Hadise´nin kalçalarını, Sibel Can´ın gerdanını dayayıp arkada kendi gündemine bakıyor.
TRT, bütçesi vergilerimizle oluşan kamu yayıncısı. Toplumsal sorumluluk konusunda görevleri var. Halkı eğitmek, bilinçlendirmek gibi özel amaçlarda yayın yapması yasalarla belirlenmiş.
İzleyici ve dinleyicinin özellikle çocukların korunması kamu yayın kurumlarının temel ilkelerinden.
Kamu hizmeti yayıncılığında kalite, hedeflenen kitlenin gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığını ifade eder.
Bu anlamda BBC´nin yanına bile yaklaşamayan TRT, sanırım hiç bu kadar tartışılır hale gelmedi...


NURAN YILDIZ-HABERTÜRK