16 Oca 2013 16:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:38

MALİYE BAKANINDAN ŞÜKRÜ KIZILOT'A YALANLAMA!

Maliye Bakanlığı, yeni ve ilk defa bir 'Aile Vergisi' getirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi

Maliye Bakanlığı, yeni ve ilk defa bir 'Aile Vergisi' getirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Açıklamada, ''Bedelsiz intikallerde yüzde 35 oranında vergi getirileceği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır'' denildi.

Bugün Hürriyet gazetesinin manşetinde Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un imzası ile yayınlanan haberde şöyle deniliyordu: "Yürürlükteki Gelir Vergisi Kanunu değişiyor. Hazırlanan tasarıda "karşılıksız edinimler", vergiye tabi gelir kabul ediliyor. Kendisine gayrimenkul, otomobil ve cip alınan ya da para verilen eş ve çocuklar ile anne, baba, kardeşler veya diğer kişiler (örneğin sevgililer) yüzde 35'e kadar vergi ödeyecek."

BAKANLIK YALANLADI

Maliye Bakanlığı, yeni ve ilk defa bir ''Aile Vergisi'' getirilmesinin söz konusu olmadığını ve bedelsiz intikallerde yüzde 35 oranında vergi getirilecek ifadesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 'Aile vergisi geilyor' iddialarına ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
''Her şeyden önce Yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun hazırlanmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bilindiği üzere, 2008 yılında TBMM'ye sevkedilen bir kanun tasarısı ile Veraset ve İntikal Vergisi'nin yürürlükten kaldırılması ve Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılması öngörülmüştü. Ancak bu Kanun tasarısı sevk edildiği dönemde (2008) yasalaşmadığı için, daha sonra Vergi Konseyi tarafından hazırlıkları yapılan Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı çalışmaları sırasında aynı yaklaşımla Veraset ve İntikal Vergisi'nin kaldırılarak, sağlar arası intikallerin Gelir Vergisi Kanunu içine taşınması öngörülmüştü. Bakanlık tarafından yapılan teknik çalışmalar sırasında da aynı yaklaşım karar verilecek konular arasında teknik çalışmaya tabi tutulmuştur.

Konunun özü şudur; 1959 yılından bu yana uygulanmakta olan Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre, bir kişiden diğer bir kişiye yapılan hibe niteliğinde bedelsiz intikaller, Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabidir. Bedelsiz intikal eden tutar üzerinden yüzde 10 ila yüzde 30 oranında Veraset ve İntikal Vergisi alınmaktadır. Yalnız, bir kişiye ana, baba, eş ve çocuklarından ivazsız mal intikali halinde hesaplanan vergi yarısı oranında alınmaktadır. Mevcut Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda bu imkan sadece ana, baba, eş ve çocuklar için öngörülmüş bulunmaktadır.''