13 Nis 2021 11:33 Son Güncelleme: 13 Nis 2021 11:44

Malatya’daki 'Toplu İltica' skandalında FETÖ parmağı mı var?

Yeşilyurt Belediyesi'nden aldıkları hizmet pasaportu ile Almanya’ya çevre gezisine gittikleri ve bir daha dönmedikleri ileri sürülen 43 kişi ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Yeşilyurt Belediyesi’nin, Kişisel Gelişim Dünyası Derneği adlı kuruluşun, ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı projesi üzerinden resmi görevle yurtdışına gönderilenlere verilen ‘Hizmet Pasaportu’ sağlayarak, 1 hafta süreyle Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün Türkiye’ye dönmediği skandal olayda, 45 kişiyi Almanya’ya davet eden Mega Kilit GmbH’nin çevrecilik ya da şehircilik ile ilgisi olmadığı; şirketin yemek hizmetleri, oyun makineleri ve televizyon tamiratı konularında faaliyet gösterdiği ortaya çıktı.

MalatyaHaber.com‘dan Güler Hazar‘ın haberi şöyle; Belediye görevlisi olmamasına ve Yeşilyurt Belediye’sinin ‘Hizmet Pasaportu’ sağlamasına karşın, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın ‘Tanımıyorum’ dediği 43 kişinin, sözde ‘çevre projesini’ incelemek üzere geziyi organize eden ‘Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Malatya Şubesi’nin Başkanlığını İlahiyatçı M. Sait Aytekin yapıyor.

Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’nin internet sitesindeki bilgilere göre, derneğin eğitim faaliyetlerini yürüten kadrosu arasında, FETÖ soruşturmaları sürecinde görevden ihraç edilen İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tikici de bulunuyor.

KAYIP 43 KİŞİYİ ÇAĞIRAN FİRMA

Yeşilyurt Belediyesi’nin sağladığı ‘Gri Pasaport’ ile 7 ay önce, 1 haftalık süre için Almanya’ya giden ve bir daha Türkiye’ye dönmedikleri iddia edilen 43 kişiyi Almanya’ya davet eden ve ziyaretin tüm masraflarını karşılamak için sponsor olduğu belirtilen Mega Kilit GMBH, Bingöl kökenli soyadı Kilit olan bir aile şirketi olarak 2016 yılında Hannover’de kuruldu.

Ticari bir işletme olduğu halde ilk aşamada, 15 yıl önce resmi olarak kapatılmış olan ‘Hürriyetçi Türk Alman Dostluk Cemiyeti’ tabelasının asılı olduğu bir binada faaliyet gösteren Mega Kilit GmbH adına söz konusu kişileri davet eden kişinin ise Yeşilyurt Belediyesi’nin Malatya Valiliği’ne pasaport talebi ile ilgili olarak yazılan yazıda şirket yetkilisi Ersin Kilit olduğu görülüyor.

İnternette yer alan açık kaynaklara göre, Mega Kilit GMBH büyük hatta orta ölçekli bir şirket değil; sadece 20 – 30 bin Euro civarında ciro yapan bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. Ancak, şirketin mülkiyet, ekipman ve tesis varlığı 453 bin Euro olarak gösteriliyor.

Şirketin mali durumu bir yana, Yeşilyurt Belediyesi’nin 2 Başkan Yardımcısı ve Belediye personeli olmayan ve kim oldukları da henüz açıklanmayan 43 kişiyi, ‘Çevre bilinci’ kazandırmak üzere Almanya’ya davet eden Mega Kilit GmbH’nin çevre ya da şehircilik ile hiçbir ilişkisinin olmaması, ‘ziyaret projesi’nin başka amaçlara hizmet ettiğine işaret ediyor. Çünkü, adı geçen şirket son derece mütevazı bir binada, yemek hizmetleri ve oyun makineleri ve televizyon tamiratı konularında faaliyet gösteren küçük ölçekli bir firma profili çiziyor.

FETÖ'DEN İHRAÇ EDİLEN AKADEMİSYEN

Yeşilyurt Belediyesi’nin Almanya’ya gönderdiği 2 Başkan Yardımcısı + kim oldukları bilinmeyen 43 kişinin, resmi görevle yurtdışına gönderilenlere verilen Gri Pasaport ile Almanya’ya görevli olarak gönderilebilmesi için, mevzuat gereği üyeliklerinin olduğu bir derneğe ihtiyaç vardı.

Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Başkanı M. Sait Aytekin’in yaptığı açıklamaya göre; sözde ‘çevre projesi’ gezisine katılan ‘Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcılarından biri (B.K.) ile eski basın müdürünün (İ.Y.) kendisiyle temasa geçerek, yurt dışına gönderilecek 43 kişinin üyelik kayıtlarının yapılmasının sağlandığı öğrenildi.

Yeşilyurt Belediyesi’nin konuyla ilgili yaptığı yazışmalarda, ‘Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ olarak geçen kuruluşun, bağımsız bir tüzel kişilik değil, merkezi İstanbul’da bulunan ‘Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’nin Malatya Şubesi olduğu ileri sürülüyor.

Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’nin kurumsal internet sitesinde, M. Sait Aytekin, Derneğin Malatya Şubesi Başkanı olduğu görülüyor.

Bu derneğin internet sitesinde, eğitim faaliyetlerini ve kadrosunu gösteren ‘Hakkımızda’ başlıklı modülde ise FETÖ soruşturmaları sürecinde görevden ihraç edilen İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tikici ve Şube Başkanı M. Sait Aytekin’in biyografileri yer alıyor.

KAÇAKLARIN YAKINLARI İDDİASI

Bu arada, Yeşilyurt Belediyesi kullanılarak yurt dışına gönderilen ve geri dönmeyen 43 kişinin, Türkiye’deki FETÖ, PKK vb. yasa dışı örgüt davaları nedeniyle yurt dışına kaçmış olanların, yanlarına götürmek istedikleri yakınları ve tamamının Bingöl başta olmak üzere Erzurum, Diyarbakır, Muş gibi illerden oldukları, öne sürülüyor.