Mahkemeye sevk edilmişlerdi: TÜSİAD yöneticileri için karar verildi
Mahkemeye sevk edilen TÜSİAD yöneticileri TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan adli kontol şartı ve yurt dışı yasağı kararıyla serbest bırakıldı.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında, 13 Şubat'taki Dernek Genel Kurulu toplantısındaki konuşma nedeniyle 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla başlatılan soruşturmanın ardından TÜSİAD Başkanı Orhan Turan hakkında da aynı suçlamalarla resen soruşturma başlatıldı.
Derneğin genel kurulunda yıllar sonra iktidara yönelik çıkışlarıyla gündem olan ve ekonomiye ilişkin eleştirilerini sıralayan Aras ve Turan, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TÜSİAD hakkındaki "Yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz" konuşmasından saatler sonra polis eşliğinde evden alınarak ifade vermeye götürüldü.
Savcıklık ifadeleri yaklaşık dört saat sürdü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Turan ve YİK Başkanı Aras'ın yaptıkları konuşmalarda, "içeriği hakkında bilgi sahibi olmadıkları olaylara ilişkin yalnızca basından öğrendikleri bilgilerle dezenformasyon içerikli ifadeler kullandıklarını" öne sürdü.
'BİR ŞEY SÖYLEMEYECEĞİM'
TÜSİAD Başkanı Turan, hakimliğe götürülürken kendisine "Bir şey söyleyecek misiniz?" diye soru sorulması üzerine "Söylemeyeceğim" yanıtını verdi.
YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI VERİLDİ
Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Aras ve Turan hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Hakimliğin karar yazısında, Turan ve Aras'ın, "sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yaydıkları" ve yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu işlediklerine ilişkin somut deliller olduğu" öne sürüldü.
TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ise hakimlik ifadesinde, konuşmasının ana temasının Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmaları hakkında olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin önünün açılması için bir takım örnekler vererek, toplumun genel olarak hassasiyetini dile getirmeye çalıştım" dedi.
ERDOĞAN TÜSİAD'I HEDEF ALDI, TURAN VE ARAS İFADEYE GÖTÜRÜLDÜ
13 Şubat'taki TÜSİAD Genel Kurulu'nda, hükümetin ekonomi başta olmak üzere güncel politikalarını, son dönemdeki tutuklamaları eleştiren konuşmalar yapılması üzerine TÜSİAD, iktidar kanadı tarafından hedef alındı. 14 Şubat'ta da Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras hakkında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da 19 Şubat'ta partisinin grup toplantısında TÜSİAD'ı ve yöneticilerini "Yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz. İş adamı derneği iseniz, iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz! Milleti kışkırtmayacak, devletin kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" diyerek TÜSİAD'ı hedef aldı.
Erdoğan'ın bu konuşmasından saatler sonra, TÜSİAD konuşmaların üstünden 6 gün geçmişken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Orhan Turan hakkında da 19 Şubat'ta soruşturma başlattı. Yapılan açıklamada, Turan ve Aras'ın ifade vermek üzere 'hazır bulunmaları için' emniyet güçlerine talimat verildiği belirtildi.
İFADELERİ 4 SAAT SÜRDÜ: SAVCILIKTAN ‘İÇERİĞİNİ BİLMEDİKLERİ KONULARDA BEYANDA BULUNMAKLA' SUÇLAMASI
Bunun üzerine Turan ile Aras ifadelerinin alınması için polis tarafından alınarak İstanbul Adliyesi'ne götürüldü. Aras'ın yaklaşık 3 saat süren savcılık ifadesinin ardından Turan'ın ifadesine geçildi. Turan'ın ifadesi de yaklaşık 1 saat sürdü. Aras ve Turan için yurt dışına çıkış yasağı talebiyle adli kontrol talep edilerek, Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
Savcılığın nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderdiği sevk yazısında, şüpheliler Turan ve Aras'ın, 13 Şubat'ta TÜSİAD Genel Kurulunda yaptıkları konuşmalarda, "yalnızca basın aracılığıyla bilgi sahibi oldukları ve içeriğini bilmedikleri olaylara ilişkin yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı dezenformasyon içerikli beyanlarda bulundukları" öne sürüldü.
HAKİMLİK: TÜRKİYE'NİN İÇ VE DIŞ GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ GERÇEĞE AYKIRI BİLGİLERİ YAYDILAR
Sevk edildikleri Nöbetçi sulh ceza hakimliğince Aras ve Turan hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı verildi. Hakimliğin karar yazısında, Turan ve Aras'ın, "sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yaydıkları" ve "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu işlediklerine ilişkin somut deliller olduğu" öne sürüldü.
NE OLMUŞTU?
Türkiye’de büyük sermayenin çatı kuruluşu olan TÜSİAD'ın Genel Kurul toplantısı 13 Şubat'ta İstanbul Beşiktaş’taki bir otelde yapılmıştı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras'ın sözleri kamuoyunda tartışılmıştı.
“Disiplinsizlik suçuyla teğmenler hakkında ihraç kararı alınıyor fakat deprem, yangın, taciz, kadın cinayeti, iş kazası gibi kamuoyunda infial yaratan nice olayda ya suçlular bulunmuyor ya da kısa sürede serbest kalıyorlar” diyen Turan, son dönemde artan kayyum uygulamalarına, gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekmişti.
Seçilen belediye başkanları yerine kayyum atandığını vurgulayan ve son dönemdeki tutuklamalara dikkat çeken Ömer Aras ise medyanın baskı altına alınmasına değinmiş ve şunları söylemişti:
"Çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz. Ayrıca tutukluluğun istisna değil kural haline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorunun kanunlar değişse de çözülmediğini görüyoruz. Kişiyi, bir gün dahi olsa, özgürlüğünden mahrum edecek tutuklama ve adli kontrol kararlarının, hatta gözaltı kararlarının ne denli titiz verilmesi gerektiğini yıllar sonra gelen tahliyelerde, beraat kararlarında görüyoruz."
ERDOĞAN GRUP TOPLANTISINDA TÜSİAD'I GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD yönetiminin eleştirilerine partisinin bugünkü grup toplantısında yanıt vermişti. "TÜSİAD'ın açıklaması haddini aştı" diyen Erdoğan TÜSİAD yönetimine, "İş adamı derneğiyseniz iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz. Milleti kışkırtmayacak devletin kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" sözleriyle yanıt vermişti.