Mahkemeden Sibel Can'a müjdeli haber!
Şarkıcı Sibel Can, kaçak otomobil soruşturması kapsamında el konulan cipi ile ilgili Çiftkurtlar Otomotiv’e açtığı alacak davasını kazandı.
Mahkeme, Can’a “0” kilometre olarak satılan aracın daha önce kullanıldığını belirleyerek ‘ayıplı mal’ olduğuna karar verdi. Karar gereği, araç Çiftkurtlar Otomotiv’e iade edilecek; Can’ın ödediği 314 bin lira para ise faizi ile kendisine ödenecek.
Hürriyet'in haberine göre;İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü’nün 2012’den beri yürüttüğü soruşturma kapsamında yüze yakın lüks otomobile el konulmuştu. Sibel Can’ın Mercedes marka cipine de 1 Kasım 2012’de el konuldu. El konulma gerekçesi, söz konusu cipin ithalatında usulsüzlük yapıldığı iddiasıydı.
ALACAK DAVASI AÇTI
Sibel Can cipine el konulmasından sonra 27 Aralık 2012 günü, avukatı Şevket Çelik aracılığı ile İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi’nde alacak davası açtı. Can’ın iddiasına göre, kendisine satılan 2009 model cip daha önce Amerika’da kullanılmıştı. İddianın dayanağını ise, yürütülen soruşturma kapsamında Çiftkurtlar MCV Otomotiv Tic. Ltd. Şti’nin ithalat yaptığı Amerika’daki şirket yetkililerinin, soruşturma birimlerine verdiği bilgiler oluşturdu. Açılan davaya karşı savunma yapan Çiftkurtlar’ın avukatı ise, Can’ın otomobiline el konulmasının kendi sorumluları olmadığını kaydetti.
“0” DEĞİL İKİNCİ EL
Mahkeme, konu ile ilgili bir bilirkişi raporu talep etti. Oluşturulan 3 kişilik heyet mahkemeye raporlarını sundu. Rapora göre Can’a 2009 model diye satılan otomobil 2008 modeldi. Söz konusu cip, 2008 Ağustos-Eylül döneminde ABD’de trafiğe çıkmıştı.
UZMAN OLMAYAN ANLAMAZ
Heyet, bu durumu uzman olmayan kişilerin fark edemeyeceğini, bu nedenle şirketin ‘gizli ayıplı’ mal sattığını rapor etti. Mahkeme 27 Haziran günü verdiği kararın gerekçesini 3 Temmuz’da açıkladı. Gerekçeli kararda, şirketin ‘gizli ayıplı’ mal sattığına hükmedildi. Mahkeme, cipin Çiftkurtlar’a iadesine, Can’ın ödediği 317 bin 738 liranın da faizi ile geri ödenmesine karar verdi. Mahkeme, dava harcı ve avukatlık masrafını da Çiftkurtlar’ın üzerine bıraktı.
‘30 BİN ARAÇ AYNI DURUMDA’
Avukat Bülent Ernas, çift fatura yöntemi ile Türkiye’ye getirtilen 30 bin kadar lüks otomobilin olduğuna dikkat çekti. Av. Ernas, benzer şekilde devam eden çok sayıda davanın olduğuna işaret ederek, Tüketici Mahkemesi’nin Can’ın aracına ilişkin verdiği kararın dikkat çekici olduğunu söyledi.
15 YIL HAPİS İSTEMİ
İKİ yılı aşkın bir süre devam eden kaçak otomobil soruşturması nedeni ile Çiftkurtlar Otomotiv’in sahibi Mehmet Çelik ve şirket çalışanlarının da aralarında olduğu 6 kişi hakkında dava açıldı. İddianamede sanıklar zincirleme bir biçimde kaçakçılık ve resmi evrakta sahtecilik suçlaması ile karşı karşıya. İddianameye göre, sanıklar, çift fatura uygulayarak düşük vergi ödenmesini sağladı. Sanıklardan Mehmet Çelik 5 yıldan 15 yıla varan hapis istemi ile yargılanacak. 23 Haziran günü hazırlanan iddianame İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, suçun işlendiği yerin Gebze olduğuna hükmederek dosyayı yetkisizlik kararıyla Gebze Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
90 KİŞİYE TAKİPSİZLİK
YÜRÜTÜLEN soruşturma kapsamında 90 kişi hakkında da takipsizlik kararı verildi. Savcı Özcan Özdemir’in 19 Haziran’da haklarında takipsizlik kararı verdiği isimler arasında sanatçı Sibel Can ile iş insanları Canan Çelebioğlu Tokgöz, Ahmet Yalamanoğlu, Ş. Cemil Kazancı, Ümit Kiler, Necati Çalışkan, Sadık Ayanoğlu, Begüm Nazlı Cevahir, Can Köseoğlu, Sinan Kandemir ve Fadıl Akgündüz’ün kardeşi Avniye Obut gibi isimler bulunuyor.