MAHKEMEDEN ÇETİN DOĞAN'A SERT UYARI! KAFANIZI SALLAMAYIN DIŞARI ATARIM!
Ara kararları okuyan Diken tutuklu sanıklardan Doğan'a “Mahkemeye karşı kafanızı sallamayın. Dışarı atarım” diye çıkıştı.
Ara kararları okuyan Mahkeme Başkanı Ömer Diken tutuklu sanıklardan Çetin Doğan’a “Mahkemeye karşı kafanızı sallamayın. Dışarı atarım” diye çıkıştı. Doğan da “Adalet mülkün temelidir” karşılığını verdi
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Blyoz Planı davasının önceki günkü duruşmasında alınan ara kararlar, Mahkeme Başkanı Ömer Diken tarafından açıklandı. Kararların açıklanması sırasında Başkan Diken ile davanın tutuklu sanıklarından eski 1. Ordu komutanı emekli Orgeneral Çetin doğan arasında kısa bir söz düellosu yaşandı.
Başkan Diken ara kararları okurken tutuklu sanık Çetin Doğan’a hitaben, “Mahkemeye karşı kafanızı sallamayın. Dışarı atarım” diyerek, CMK’nın ilgili maddesini uygulayabileceğini söyleyip, uyarıda bulundu.
Doğan’ın “Adalet mülkün temeli” karşılığını vermesi üzerine de Başkan Diken, “Evet. Biz de Türk milleti adına karar veriyoruz. Siz de sanık olarak bulunuyorsunuz” dedi.
Genelkurmay’a soru
Mahkeme heyetinin ara kararındaki en önemli konu, Genelkurmay Başkanlığı’ndan istenecek bilgiler oldu. Ara karara göre mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yazı yazılarak, 2002-2003 yıllarında 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan plan seminer çalışmalarına ilişkin yazışmalar ve gönderilen mesaj emirleri ile tatbikat planlama faaliyetleriyle ilgili emirlerin tasdikli birer suretinin gönderilmesini isteyecek.
Genelkurmay Başkanlığı’ndan, 2002-2003 yıllarında 1. Ordu Komutanlığı’na bağlı angaje birlik olup olmadığı, angaje birlik olması halinde söz konusu tarihlerde görev yerlerinin neresi olduğu sorulacak.
Gerçek isim kullanılır mı?
Yine aynı Genelkurmay Başkanlığı’ndan, askeri usul ve kurallara uygun yapılan bir plan seminer çalışması, plan çalışması, jenerik senaryo ya da harp oyununda gerçek kişi ya da kurum ismi, grup, parti ya da ülke adının kullanıp kullanılamayacağı, güncel konuların konuşulup konuşulamayacağı konusunda bilgi istenecek.
Sanık ve avukatları tarafından savunmalar sırasında atılı suçlara delil olarak dosyaya eklenen verilerin, bir kısım bilgi ve belgelerin kötü niyetli kişiler tarafından sahte olarak düzenlenmiş olduğunun iddia edildiğini belirten mahkeme heyeti, bu iddialar doğrultusunda askeri savcılıklarca soruşturma yapılıp yapılmadığının, yapılmışsa sonucunun bildirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazılmasına hükmetti.
Talimatnameler istendi
Mahkeme heyeti, yine Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazılarak, TSK’da Silahlı Kuvvetler İstihbarata Karşı Koyma Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi, Türkiye’nin Milli Askeri Strateji Belgesi, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, Sıkıyönetim Uygulamaları Yönergesi, Geri Bölge Harekat Talimnamesi, Toplumsal Olaylarda Askeri Birliklerin Kullanılması Talimnamesi, EMASYA Protokolü ile Arşiv Yönergesi’nin 2002-2003 yıllarında yürürlükte bulunan halleri ile mahkemeye gönderilmesini istedi.
18 Ağustos’a ertelendi
“İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasında dinlenilen gizli tanık Efe’nin ifadesinin yer aldığı duruşma tutanağının onaylı bir suretinin de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istenilmesine hükmeden mahkeme heyeti, yine “Ergenekon” davası sanıklarından Levent Göktaş’ın avukatlık bürosunda ele geçirilen 51 No’lu DVD’de yer alan ve sanık Metin Yavuz Yalçın’a ait olduğu iddia edilen ses kaydının bulunduğu bölümün CD ortamında gönderilmesinin istenmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin adli emanetinde bulunan 19 adet CD’nin toplu halde ve ayrı ayrı iç kısımları görülecek şekilde renkli fotoğrafları çektirilerek talep eden sanık ve avukatlarına verilmesini hükme bağladı. Mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Ağustos’a erteledi.