Lösemi hastası eşi için kiracısına tahliye davası açtı
Türkiye’nin sosyal sorunu haline gelen ev sahibi-kiracı davalarına İngiltere’de vertigo teşhisi konan ancak İstanbul’da kan kanseri olduğu ortaya çıkan eşini tedavi ettirebilmek için kiracısını tahliye etmeye çalışan Tümay Harvey’in davası da eklendi.
Eşi Trover Harvey’i İstanbul’da özel bir hastaneye yatıran Tümay Harvey, kalacak yeri olmadığı için kiracısının evini boşaltmasını istedi istedi. Ancak kiracısı evden çıkmayı reddedince tahliye davası açtı. Dava hakim değişikliği nedeniyle şubat ayına ertelendi. Hastane ve otel parası nedeniyle maddi yükü artık kaldıramadığını belirten Tümay Harvey, manevi olarak çok yıprandığını eşinin bakımı için barınma sorunu nedeniyle açtığı davanın bir yıldır devam ettiğini belirterek, “Steril ortamda olması gereken eşimin, davanın sonucunu göremeyeceğinden kokuyorum” dedi.
Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesine açılan davada evsahibi-kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık dava dosyasındaki iddialara göre gelişti;
İSTANBUL’DAKİ EVİNİ KİRAYA VERDİ
İngiltere’de yaşayan Tünay Harvey, Şubat 2019’da Yenibosna, İkebana Evleri Sitesi’ndeki dairesini Mehmet Ali Yavuz ile aralarında imzaladıkları kontratla kiraya verdi.
İNGİLTERE’DE VERTİGO TEŞHİSİ KONDU
Tümay Harvey’in eşi Trevor Harvey İngiltere'de rahatsızlanması üzerine tedavi altına alındı. Tümay Harvey, eşinin tedavisi ve oğlunun dil eğitim görmesini istediği için kiralamış olduğu taşınmazda kalma mecburiyeti doğduğunu belirterek Aralık 2021’de kiracısının evini boşaltmasını istedi. Kiracısı Mehmet Ali Yavuz iddiaya göre taşınmazı 6 ay içerisinde boşaltacağı konusunda güvence verdi. Kiracısının iyi niyetine güvenerek fesih ve tahliye için ihtar göndermeyen Tümay Harvey, Vertigo teşhisi konan Trevor Harvey’in tedavisi İngiltere'de sağlık sisteminin ağır işlemesi ve pahalı olması sebebi ile tedavinin Türkiye'de yapılmasına karar verdi.
İSTANBUL’DA LÖSEMİ TEŞHİSİ KONDU
Türkiye’de ise Trevor Harvey’in vertigo olmadığı, kan kanseri lösemi olduğu ortaya çıktı. Trevor Harvey’in durumunun ağırlaşması ve ilik nakli gerekmesi sebebi ile İstanbul’da özel bir hastaneye yatırıldı. Tüm süreçte eşinin yanında kalma mecburiyetinde kalan Tümay Harvey, aylarca sürecek tedavi sürecinde konut ihtiyacı doğdu. Gerek çocuğu ile barınmak ve gerek tedavi, gerekse tedavi sonrası yapılacak kontroller için sürekli olarak ikamet edeceği konut ihtiyacı olduğu gerekçesiyle kiracısının evden çıkmasını istedi. İhtarname ile evinin tahliyesini isteyen Tümay Harvey’e kiracısı Mehmet Ali Yavuz evi tahliye etmeyeceğini belirtti.
OTEL VE AKRABALARINDA KALMAYA BAŞLADILAR
Taşınmazın tahliye edilmemesi sebebi ile Tümay Harvey eşinin tedavisi için İstanbul’a her gelişinde otelde kalmak ya da akrabalarının yanında kalmak zorunda kaldı. Otel ve hastane masrafları üzerinde maddi yük oluşturduğunu belirten Tümay Harvey, manevi olarak da yıprandığını belirterek kira kontratını feshederek yeniden ihtarname gönderdi.
"İHTİYACIM VAR EVİMİ BOŞALT"
Evinini kendi ihtiyaçları için kullanacağı söylemesine rağmen taşınmazı tahliye etmeyen kiracısına Tümay Harvey, avukatı Mehmet Ali Akdoğan aracılığıyla tahliye davası açtı.
Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılan davanın dilekçesinde,
“Türk Borçlar Kanunu 350. Maddesinde “Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa' hükmünde belirtildiği üzere ihtiyaç sebebi ile tahliye talep etme hakkımız bulunmaktadır. Müvekkilin eşinin tedavisi için sürekli olarak Türkiye'ye gelme mecburiyetinde. Müvekkilin eşinin tanısı Akut Lösemi tanısı konulmuş olup özel bir hastanede halen yatılı olarak tedavisine görmektedir” dendi.
DAVANIN REDDİNİ İSTEDİ
Mehmet Ali Yavuz avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu cevap dilekçesinde kirasını düzenli ödediğini belirterek, ev sahibinin temelli olarak taşınmayı planlamadığını, sadece yaz dönemi için kısa süreli amaçla oturmayı planlamakta olduğunu ilettiğini şimdi temelli kalmak için tahliye talebinde bulunmasının inandırıcı gelmediğini anlattı.
Ev sahibinin hiç bir şekilde var olmamasına rağmen aleyhine 2 bin 600 TL kira alacağı için icra takibi başlattığını belirten Mehmet Ali Yavuz, Kendisine yasal şekilde bir bildirimde bulunmadan tahliyesini talep etmek usul ve yasaya aykırılık teşkil ettiğini iddia etti.
İyi niyetli olarak kiraya dört katına yakın zam yapmayı teklif ettiğini belirten Yavuz, davanın reddini istedi.
İLK DURUŞMA MAYIS AYINDA GÖRÜLDÜ
Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlayan yargılamada Tümay Harvey’in avukatı Mehmet Ali Akdoğan, “Müvekkil İstanbul'a taşındıktan sonra hali hazırda çalıştığı şirketin Türkiye'de mevcut iştiraki kapsamında kurulan yerde çalışacaktır. Müvekkilin eşinin rahatsızlığını vertigo olarak biliyorduk ama sunduğumuz evraklardan da görüleceği üzere müvekkilin eşi kanser hastalığına yakalanmıştır ve tedavi için de İstanbul'da uzun süre kalacaklardır” dedi.
Kiracı Mehmet Ali Yavuz’un avukatı Büşra Öztürk ise “Davanın reddine karar verilsin” dedi.
İNGİLTERE’DE SAĞLIK SİSTEMİ GEÇ İŞLİYOR
Davanın ikinci celsesinde ise Tümay Harvey’in kız kardeşi Melis S. Tanık olarak dinlendi.
2021 yılı Ekim ayında kiracı Mehmet Ali Yavuz ile telefonla konuştuğunu belirten Melisa S., “Eniştemin de rahatsızlığı nedeni ile davaya konu taşınmazı boşaltmasını ilettim, davalı bana bir sene üç ay müddet istediğini, yeni çocuğunun olduğunu söyledi. O dönemde eniştem vertigo hastası idi, İngiltere'de sağlık sistemleri geç işlediği için Türkiye'ye gelip tedavi olmak istiyordu. Kiraya zam yapmayı teklif etti. Çıkmak için söz verdiğini hatırlattım. Eniştem Türkiye'ye geldiğinde ağırlaştı tetkiklerde lösemi tanısı kondu” dedi.
DURUŞMA ŞUBAT’A ERTELENDİ
Enişte ve ablasının ve çocuğunun Türkiye'ye geldiğinde kalacak yere ihtiyaçları olduğunu belirten Melisa S., ”Eniştemin hastalığı gereği, hastaneden çıktığında enfeksiyon kapmaması için özen gösterilmesi gerekmektedir, ablamın ya da eniştemin İstanbul'da üzerlerine kayıtlı başkaca bir taşınmazı yoktur. Türkiye'ye geldikleri zaman da hastane masrafları çok fazladır, kiralanan taşınmaza ihtiyaçları vardır, ayrıca eniştemin durumu ağırlaştığı için ablam, çocuğunun da Türkçe öğrenmesi için Türkiye'ye kesin dönüş yaptı, şöyle ki, eniştem ağırlaştığı için doktorlar yurt dışına çıkmasına izin vermiyorlar” dedi.
Duruşma hakim değişikliği nedeniyle önümüzdeki yıl şubat ayına bırakıldı.