04 Ağu 2014 08:15
Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:31
Lahey'den sürpriz karar; Cem Uzan'ı umutlandıran gelişme!
Lahey Mahkemesi’nin aldığı bir karar, Türkiye aleyhine dava açan Cem Uzan’ı da umutlandırdı..
Lahey Mahkemesi’nin petrol devi Yukos’u haklı bulup Rusya’yı tazminata mahkum etmesi, Türkiye aleyhine dava açan Cem Uzan’ı da umutlandırdı
Rusya’nın en büyük petrol üreticisi olan, 2003’te vergi kaçakçılığıyla suçlandıktan sonra iflas eden ve el konulan Yukos Petrol Şirketi’nin hissedarları Lahey Tahkim Mahkemesi’nin kararıyla 50 milyar dolar tazminata hak kazandı.
Bu karara göre Rus Devleti davranışları yüzünden hissedarları zarara uğrattığı için 50 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Rusya’yı milyarlarca dolar ödemeye mahkum eden kararın alınmasında temel gerekçe Moskova’nın YUKOS şirketini parçalayıp yutarken Avrupa Enerji Ana Sözleşmesi hükümlerini çiğnediği iddiası.
3 ayda yüzde 7.5 oy
Rusya’nın “Hayır bu ceza beni bağlamaz” dese bile, Rusya devletine ait yurtdışı mal varlıklarına el konulması yolu açılmış oluyor. Bu karar Cem Uzan’ın Stockholm’de açmış olduğu yeni tahkim davasına “emsal” teşkil edecek.
Cem Uzan, Genç Parti’yi kurduktan 3 ay sonra yapılan 2002 Genel Seçimleri’nde yüzde 7.5 oy almıştı. 2003 te yapılan anketlerde Genç Parti’nin oyu yüzde 16-18 görünüyordu. Bu sırada 2003 Haziran’ında Uzan Ailesi’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu, Türkiye’nin en büyük Enerji şirketleri olan Çukurova Elektrik AŞ (ÇEAŞ) ve KEPEZ Elektrik’e el konuldu. TBMM’nin onayladığı Enerji Şartı Anlaşması, bir devletin bir şirkete el koyarken veya imtiyazını iptal ederken, sebebi ne olursa olsun, mutlaka bedelini ödemesini ön görüyor.
ÇEAŞ ve KEPEZ’in imtiyazları hiçbir bedel ödemeden kaldırılmıştı.
Büyük benzerlikler var
Stockholm Ticaret Odası’nda, Cem Uzan’ın Türkiye’ye karşı açtığı dava ile Rusya’nın 50 milyar dolara mahkum olduğu dava ile çok büyük benzerlikler gösteriyor. Her iki dava da Enerji Şartı Anlaşması’na dayanıyor.
Cem Uzan’ın ÇEAŞ ve KEPEZ’in yüzde 10 hissesi için açtığı dava “Pilot Dava” mahiyetinde. Davanın bitiminde, diğer hissedarların hakları ve “uğramış oldukları” zararlar ve faizler dikkate alındığında Türkiye’ninde Rusya’nın mahkum olduğu tazminata benzer bir mahkumiyet ve tazminat kararı ile karşı karşıya kalması söz konusu..