Dünya
15 Mar 2021 09:32 Son Güncelleme: 15 Mar 2021 10:48

Kuzey Kore ile ABD arasında füze gerginliği yeniden başlıyor mu? Biden ne yapacak?

Donald Trump'ın başkanlığı döneminin ilk çeyreğinde Kuzey Kore ile ABD arasında süren nükleer füze gerginliğinin sona ermesinin ardandan Biden'in göreve gelmesi ile işler tersine mi döndü? Dünya, ABD Başkanı Joe Biden'in göreve gelmesinden sonra Kuzey Kore liderine gönderilen mesajların cevapsız kalmasından endişeli. 'Kim Jong-un, Biden’ı görmezden geliyor’ iddiası gündemde.

ABD'nin Kuzey Kore ile olan nükleer füze gerginliği 'buzluktan' iniyor mu? Dünyanın endişeyle cevabını beklediği sorunun gündemde olmasının nedeni Joe Biden yönetiminin Kuzey Kore ile olan diplomatik kanallarının tıkanması olarak gösteriliyor.

ABD yerel medyasından yayılan haberlere göre ABD Başkanı Joe Biden yönetimi birden fazla diplomatik kanal üzerinden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a ve Pyongyang yönetimiyle temas kurmaya çalıştı. Ancak iddialara göre Kuzey Kore yönetimi temaslara kapalı kalarak Biden'ı görmezden geldi.

Yerel medyaya konuşan ABD’li yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Şubat ayından beri gerilimin tırmanmasını önlemek için birçok kanaldan Kim Jong-un yönetimiyle temas kurmaya çalıştığını ileri sürdü. Biden yönetiminin birçok girişimine rağmen Kuzey Kore’nin bunu görmezden gelmesi ise dünyada yeni bir tedirginlik dalgasına yol açtı.

ABD-KUZEY KORE NÜKLEER KRİZİ

ABD ve Kuzey Kore arasındaki ilişkilerde, zaman zaman Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programları nedeniyle gerilim yaşanıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump, Singapur’da 2018de Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir araya gelmiş, iki lider arasında daha sonra mektuplaşmalar olmuştu. Ancak Kuzey Kore’nin nükleer programları devam etmişti.

Yeni dönemde endişeli bekleyişte ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni adımının ne olacağı merakla bekleniyor...