24 Haz 2019 11:42 Son Güncelleme: 25 Haz 2019 16:42

Kulak Çınlaması Nasıl Olur ve Sebepleri Nedir

Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlaması, yaşam kalitesini de oldukça etkiliyor.

Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlaması, yaşam kalitesini de oldukça etkiliyor. Kişiler arasında cızırtı, uğultu, zil sesi gibi hayalet sesleri duyma şeklinde tarif edilir. Toplumda ise bireylerin yaklaşık %10’u kulak çınlaması sorunu yaşıyor. Peki kulak çınlaması neden olur? Belirtileri nelerdir? Hakkında merak ettiklerinizi açıklamaya çalışacağız.

Kulak çınlaması (Tinnitus) nasıl olur?

Kulak çınlaması yalnızca işitme problemi olarak değil dikkate alınması gereken farklı bir hastalığında göstergesi de olabilir. Ülkemizde yaklaşık 5 kişiden 1’ini etkileyen kulak çınlaması hafife indirgenmemelidir. Tiz tonlarda hissedilen kulak çınlaması semptomları, bir kulaktan duyulduğu gibi aynı anda iki kulaktan da duyulabilir. Kulak çınlaması yaşayan kişiler, duyulan sesi genellikle şu şekilde tarif eder: Zil sesi, ıslık, vızıldama, tıslama, uğultu, çınlama, kükreme gibi sesler..

Kulak çınlamasının nedenleri?

Birçok sağlık durumu kulak çınlamasına sebebiyet vermekle birlikte, çoğu zaman kesin bir sebep asla bulunamaz. Peki kulak çınlaması sebepleri nelerdir?

Kulak çınlaması neden olur?

  • Gürültüye maruz kalmak: İş ekipmanları, elektrikli testereler, özellikle uzun süre kulaklıkla dinlenen yüksek sesli müzikler, gürültüye bağlı işitme kaybının en yaygın nedenler arasında bulunmaktadır. Yüksek sesli bir konsere katılmak gibi kısa süren, şiddetli seslere maruz kalmanın yol açtığı kulak çınlaması genellikle geçicidir fakat yüksek seslere uzun süreli maruz kalma kalıcı hasarlara yol açabilir.
  • Kulak kiri tıkanması: Kulak kiri bakterilerin üremesini yavaşlatarak kulağınızı korur fakat çok fazla kulak kiri birikmesi işitme kaybına yol açtığı gibi temizlenmesi aşamasında kulaklarının tahriş olmasına sebep olarak kulak çınlamasına neden olabilir.
  • İç kulaktaki tüylerin hasar görmesi: İç kulağınızdaki küçük, narin tüyler, ses dalgalarını yaymak için ses basıncına göre hareket eder. Eğer iç kulağınızdaki tüylerde anormallik ya da hasar varsa rastgele elektriksel sinyaller göndererek, kulak çınlamasına sebep olabilir.
  • Orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi: Genellikle kalıtsal olan kemik büyümesi ya da orta kulaktaki kemiklerin (otoskleroz) sertleşmesi işitmenizi etkileyerek kulak çınlamasına neden olabilir.
  • Kulak enfeksiyonu: Geçirilen herhangi bir kulak enfeksiyonu işitmeye engel olarak, beraberinde kulak çınlamasını da getirebilir.
  • Baş ve beyin tümörü: Riskli ve hassas yerleşkeler olan beyin tümörü kan damarlarına baskı yaparak, kulak çınlamasına sebep olabilir.
  • Yüksek tansiyon: Hipertansiyon ve stres, alkol ve kafein kan basıncını arttırarak

kulak çınlamasına sebep olur.

  • Meniene hastalığı: İç kulaktaki aşırı basınç ile ortaya çıkan şiddetli baş dönmesi, kulak çınlaması ve işitme de azalmaya sebep olan bir iç kulak rahatsızlığıdır.
  • Türbülanslı kan akışı: Boyundaki atardamarlar daralmaya da bükülme ile düzenli seyretmeyen kan akışına sebep olabilir. Bu durum kulak çınlamasına neden olur.
  • Kılcalların malformasyonu: Beyindeki atardamar ve toplardamar arasında oluşması gereken birtakım bağlantılar sonucunda kulak çınlaması meydana gelir. Bu tip kulak çınlamaları genelde tek kulakta seyreder.
  • Akustik nöroma: Yine yalnızca tek kulakta gelişen bir çınlamaya sebebiyet veren bu iyi huylu olan tümör, beyninizle iç kulağa giden işitme ve dengeyi sağlayan kranial sinir üzerinden gelişir.