Küçük İskender son yolculuğuna uğurlandı!
Kanser ile mücadelesini kaybeden usta yazar Küçük İskender, 55 yaşında hayata gözlerini yumdu. Usta yazar, Akatlar Kültür Merkezi’nden son yolcuğuna uğurlandı.
Küçük İskender için Ortaköy Mecidiye Camisi'nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına Küçük İskender'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Zafer Algöz, Ahmet Mümtaz Taylan, Bedri Baykam, Can Bonomo'nun da aralarında bulunduğu sanatçılar, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ile vatandaşlar katıldı. Şairin tabutunun üzerine Fenerbahçe ve Kabataş Lisesi atkıları koyuldu.
Camide, sanatçının annesi Nilsu Över ve kız kardeşi Elif Över, taziyeleri kabul etti.
Orhan Alkaya: Bir daha yeni bir anımızın olmadığını bilmek kahredici.
Ardından sahneye çıkan şair, yazar ve tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya da, Küçük İskender için bir konuşma gerçekleştirdi. "Her ne kadar biliyorsak da, kendimizi hazırlamış da olsa öyle olmuyor işte. Bir daha yeni bir anımızın olmadığını bilmek kahredici. İskender yıldız antresi yapanlardandı" diye sözlerine başlayan Alkaya, şöyle konuştu:
"Riyasız bir adamdı; bir riya toplumunu aldı, silkeledi, yerden yere vurdu"
"Huysuz, hiddetli, kırılgan, vicdanlı, son derece zeki, riyasız, zaman içinde iyice buna hayranlık duydum. Riyasız bir adamdı. Bir riya toplumunu aldı, silkeledi, yerden yere vurdu. Ben onda bir şey gördüm. Ses Tiyatrosu'nda onu izlerken, bir şey gördüm. Çıkarken Haydar dedi ki, 'İskender'i izlerken Nazım'ı izler gibi oldum.' Neydi bu biliyor musunuz? Jestti bu. Kuvvetle tahmin ediyorum ki daha açılmamış kitapları vardır onun. Daha yeni kitaplarını okuruz. Ama bir jest kaldı, riya toplumunun suratına vurulmuş koskoca bir jest kaldı.
Bedri Baykam: Küçük İskender evrensel bir iz bıraktı
"Bugün yeni kuşak Türk edebiyatının çok büyük bir ismini, samimi, candan bir dostu kaybetmenin acısını yaşıyoruz" diye sözlerine başlayan Bedri Baykam da şunları kaydetti:
"Sözcüklerle beynimizle en tatlı ve en çarpıcı şekilde dalga geçer gibi yansıttığı dizeler hepimizin belleğinde büyük dalgalarla izler bıraktı. Kendisiyle 30 yıl önce beraber oynadığımız film setinde tanıştık. Esprileriyle, candanlığıyla hemen yakın dost olma elektriğini yakalamıştık.
Onun şiirinin evrensel boyutunu giderek daha da giderek güzel tercümelerle bütün dünya keşfetmeye devam edecek. O bağlamda yolunun çok açık olduğuna, ve evrensel bir iz bıraktığına inanıyorum."
Şair ve müzisyen Can Bonomo ise son olarak Dünya Ölmeme Günü'nde küçük İskender'i gördüğünü anlatarak, “İskender'i yakinen tanıyan insanlarla birlikteyiz. Çok özel bir insandı, mütevazıydı. Yakınlarına sabır diliyorum. İskender çarklar ve statükoya her daim karşı çıkmış bir şairdi. İskender'i yaşatmak istiyorsak şiiri yaşatmalıyız” dedi.