EN İYİ PROTEİN KAYNAKLARINDAN BİRİ
Kinoa, her 185 gramında 8 gram oranında protein barındırır. Tam bir protein kaynağı olarak tanımlanan kinoa, vücudun tek başına üretemediği dokuz temel amino asidin tümünü de içerir. Fakat bazı uzmanlar, lizin gibi düşük miktarlarda belirli amino asitleri içermesi nedeniyle kinoanın protein olarak kabul edilmemesi gerektiğini, bunun yerine "neredeyse tamamlanmış" bir protein kaynağı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Her iki durumda da kinoa, en iyi protein kaynaklarından biri olarak diyete dahil etmenin günlük protein ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Özellikle veganlar gibi, bitki bazlı diyetleri takip edenler için geçerlidir. Kinoayı, fasulye, tofu ve karışık sebzelerle birleştirerek kısa sürede bitki bazlı, protein açısından zengin bir beslenmeyi mümkün kılabilirsiniz.
ÖNEMLİ VİTAMİN VE MİNERALLER YÖNÜNDEN ZENGİNDİR
Araştırmalar, birçok insanın folat, potasyum, demir veya magnezyum gibi içerikleri yeterince tüketmediğini, bunun yanı sıra insanların sağlıklı lif yönünden oldukça fakir beslendiğini gösteriyor. Üstelik yeterince lif tüketmemek, insan sağlığını birçok yönden kötü etkileyebilir.
Kinoa, lif bakımından yüksektir. Ayrıca birçok insanın beslenmesinde düşük olan birkaç vitamin ve minerali de bünyesinde barındırır. Düzenli olarak kinoa yemek, fetal büyüme ve gelişmedeki rolü nedeniyle hamilelik sırasında özellikle önemli olan bir vitamin olan magnezyum, potasyum, demir, lif ve folat ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oluyor.
METABOLİZMA ÜZERİNDE BÜYÜK ETKİLERE SAHİP
Bazı araştırmalar, kinoa yemenin metabolizma üzerinde büyük etkilere sahip olduğunu gösteriyor. 40 yaşlı yetişkinde yapılan 2020 tarihli bir araştırma, katılımcıların 28 gün boyunca 15 gram kinoa unu ile yapılmış bisküvi yemeleri üzerine yapıldı. Çalışmanın sonunda, bu bisküvileri tüketen katılımcıların, buğday bazı bisküvileri yiyenlere oranla LDL (kötü) kolesterol, toplam kolesterol ve vücut ağırlığında önemli bir düşüş tespit edildi. Ayrıca kinoa tüketmenin kan şekeri regülasyon, vücut ağırlığı ve trigliserit seviyelerinde olumlu değişmeler yaşandığı da gözlenenler arasında yerini aldı. Aşırı kilolu ve obezitesi olan 50 kişiyi içeren bir 2017 araştırması, katılımcıların 12 hafta boyunca günde 50 gram kinoa tüketmesini sağladı. Araştırmanın sonunda kinoa tüketen grupta trigliserit seviyelerinde önemli düşüşler ortaya çıktı.