KÖŞK'TEN HÜRRİYET YAZARINA ÖDÜL!
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri açıklandı. 4 dalda verilen ödüllerin biri Hürriyet yazarına gitti!
Bu yılki Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri açıklandı. Eleştiri dalında Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, edebiyatta Sezai Karakoç, sanat tarihinde Prof. Dr. Semavi Eyice, geleneksel sanatlar dalında Hasan Çelebi ödüle layık görüldü.
Ödül töreni daha sonra açıklanacak bir tarihte Çankaya Köşkü'nde yapılacak.
Eleştiri dünyasının duayeni
ELEŞTİRİ dünyasının duayenlerinden Doğan Hızlan'ın ilk yazısı, 1954'te yayımlandı. Hızlan, çeşitli edebiyat dergilerini ve aralarında Cumhuriyet'in de olduğu gazetelerin sanat sayfalarını yönetti. Hürriyet Kültür Sanat Servisi Yönetmeni İhsan Yılmaz ile birlikte Celal Sılay'ın Toplu Şiirleri'ni 'Hüsran Filizleri' adıyla yayımladı. Hürriyet Pazar'da çıkan kitap yazılarından oluşan 'Aynadaki Bakışlar' kitabı yayımlandı.
Ödülleri sevmeyen edebiyatçı
EDEBİYAT dalında ödül kazanan Sezai Karakoç, İslami düşünceyi modern şiirle birleştiren isim olarak da anılıyor. 1933'te Diyarbakır'da doğan Karakoç, Diriliş Yayınları'nı, Diriliş Partisi'ni kurdu, Diriliş Dergisi'ni çıkardı. 2006'da Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü'ne değer görülen Sezai Karakoç, ödül törenine katılmadığı gibi parayı da almamıştı.
Hat sanatçısı Çelebi
HASAN Çelebi 1937'de Erzurum'da doğdu. Çeşitli camilerde imam hatiplik yaptı. 1964'ten itibaren hattat Halim Özyazıcı, Hamit Aytaç ve Kemal Batanay'dan hat meşk etti. Sultanahmet Camisi'nin restore edilen kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii kubbe yazısı ve Mescid-i Nebi'nin yeni yapılan kısımlarının bazı yazıları, Kuveyt'te İslam Tıp Merkezi'nin yazılarına imza attı. Birçok koleksiyonda eserleri bulunuyor.
Sanat tarihi profesörü
SANAT tarihi profesörü Semavi Eyice, 1923'te İstanbul'da doğdu. 2'nci Dünya Savaşı'nın en şiddetli günlerinde Almanya'ya gitti. 1945 ortasında yurda dönerek, İstanbul Üniversitesi'nde öğrenimine devam etti. "Zaviyeler" teziyle 1964'te profesörlüğe yükseldi. İlk yazısının yayınlandığı 1946'dan günümüze, 15 kitabı 500'den fazla makalesi basıldı.