Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı - Sayfa 9

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı: Evet kesin kararlaştırılmış bir masayı devirme eylemiyle karşı karşıyayız. Bu siyasetin temelleri 2021’de atıldı ve parti o kulvara girdi. Cumhurbaşkanı ailesinin bir yakını olarak kendini tarif eden Andy-Ar araştırmacısı Faruk Acar’la birlikte yürümeye başladıktan sonra (*)... Sanırım Acar ile İYİ Parti, partiyi birinci parti yapma politikası mı çizildi? Sanki öyle. Meral Hanım’ın Fox TV’de “beş yıl sonra” seçimlerin en büyük partisi olacağını söylemesi, masayı devirme işareti sayılabilir. Tüm bunları bir araya getirirsek İYİ Parti’nın bilinçli olarak bir beş yıl daha RTE iktidarına yol açtığını ileri sürebiliriz. Beklentisi gerçekleşir mi bilmiyorum. Ama iktidarın değişmesine bir engel çıkardığı kesin.

914
Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı - Sayfa 10

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar: Şimdi Meral Akşener’in aslında Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte çekirdeğini oluşturduğu Millet İttifakı’ndan ayrılması şu sonuçları doğurmuş görünüyor: 1) Akşener, bugüne kadar izlediği söylem ve eylem çizgisinin tam tersine bir karar açıklamış, böylece bütün güvenilirliğini yitirmiştir. - 2) Milliyetçi Sağ’ın Demokratik Rejimi desteklediği konusundaki umutları yok etmiştir. - 3) Kemal Kılıçdaroğlu’nun bütün emeklerini boşa çıkarmış, kendisini ve partisini var eden Kılıçdaroğlu’na da ihanet etmiştir. - 4) CHP’nin iki belediye başkanına adaylık çağrısı yaparak İstanbul ve/veya Ankara belediyelerinden birinin yönetimini ve gelirlerini AKP’ye armağan etme niyetini açıklamıştır.- 5) CHP’nin parti içi dinamiğine de müdahale etmek, CHP’nin içine bile düzenlemek gibi bir hadsizlik ve aymazlık sergilemiş, siyasal nezaket ve ahlak kurallarını da zedelemiştir.

1014
Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı - Sayfa 11

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay: Akşener, İmamoğlu ve Yavaş’ın CHP adayı olarak seçildiğini bilmiyor mu? Eğer CHP’ye rağmen adaylıkları gündeme gelirse CHP’nin içinde fay hatları oluşacağını bilmiyor mu? Bu durumda 12 toplantıdır örülen 6 partinin tepesindeki yakınlığın tabana yansıması çabasının heba olacağını bilmiyor mu? Bütün bunları bilerek bu tercihi yaptı. İmamoğlu, “Adayım Kılıçdaroğlu” deyip yana çekildi. Tanıdığımız kadarıyla Yavaş da “Kemal Bey’in bilgisi ve onayı dışında hareket etmem” tutumunu sürdürüyor. Gelelim İYİ Parti tabanına... Özellikle Ege illerinde İYİ Parti tabanındaki AKP karşıtlığı en az CHP tabanı kadar. Anketler Akşener’in ola ki Cumhur İttifakı’na yakınlaşması halinde oy oranının yüzde 5’e düşeceğini söylüyor. Akşener partisini büyütmek istiyorsa bu yönde hareket etmeyecektir. Salt iktidar olmak istiyorsa, başka...

1114
Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı - Sayfa 12

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan:  Meral Akşener, çarşıyı öyle bir karıştırdı ki... Bir çarşı, ancak bu kadar karışabilirdi. Siyasette bütün kartlar yeniden dağıtılıyor. Toz duman arasında manzara-i umumiye aşağı yukarı şöyle: Masa’nın iki önemli ayağından biri olan İYİ Parti, artık Masa’da değil. Geriye kalanlarla Masa olmaz. Bu nedenle Masa olayı, artık bitmiştir. Öyle anlaşılıyor ki... Kartlar, yeniden dağılacak. Belki de CHP, artık HDP ile açıktan ittifak kuracak. Akşener, masayı dağıtmakla kalmadı. CHP’nin içine de İmamoğlu ve Yavaş bombalarını attı.  İmamoğlu ve Yavaş, Meral Akşener’in teklifini kabul etseler dahi eski pırıltılarından çok şey eksilmiş olacak. Çarşının karışması, kim ne derse desin, en çok Erdoğan’a yarayacak. Sırf bu karambol bile muhalefetin imajına büyük darbe vurmuş oldu.

1214