19 Mar 2020 12:04 Son Güncelleme: 19 Mar 2020 12:09

Korona tatili uzatılacak mı? Ziya Selçuk'tan açıklama

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nda açıklamalarda bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapatılmasının ardından devreye sokulacak olan uzaktan eğitim sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Selçuk, uzaktan eğitimin merkezinin şu anda televizyon olduğunu ve bu sistem için 6 kanal alındığını aktardı.

Bakanlığın TRT ile ortak çalıştığını ve tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Selçuk, "Bütün ekip hazır, okula bu yıl hiç dönmemeye hazırız" dedi. İlkokul, ortaokul ve liseler için ayrı ayrı programların oluşturulduğu, derslerin saat 09:00'da başlayacağını ve 20'şer dakika olacağı bilgisini veren Selçuk, dersleri kaçıranlar ve müfredatın gerisinde olan öğrenciler için de tekrar derslerinin yapılacağını kaydetti.

"Bütün vatandaşlar şundan emin olsun, çocuklarımızın, öğrencilerimizin hukukun her zaman koruruz" diyen Bakan Selçuk, LGS ve YKS sınavlarına ilişkin olarak da, "LGS ve YKS, eğer sağlık koşulları bunu gerektirirse ertelenebilir. Tercihim ertelememek, zamanında yapmak sınavı" dedi.

Ziya Selçuk'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

''Bu sürecin uzaması ya da uzamamasına ilişkin bizim hazırlıklarımız var, senaryolarımız var. Bütün vatandaşlar şundan emin olsun, çocuklarımızın, öğrencilerimizin hukukunu her zaman koruruz. İkinci hafta tatil değil uzaktan eğitim. Uzayıp uzamaması, Bilim Kurulunun alacağı tavsiye kararları doğrultusunda ortaya çıkacak."

"Dün itibarıyla 900 milyon öğrenci okulda değil. Bütün dünyada 1 milyara yakın öğrenci okula gitmiyor. Bu sayı artacak."

"Uzaktan eğitimimizin şu andaki merkezi televizyon çünkü internet erişimiyle ilgili bazı sınırlılıklar var."

"Destekleme ve yetiştirme kurslarını, bu virüsten dolayı ortaya çıkan telafi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik hale getiren program hazırladık."

"6 kanal aldık, TRT ile ortak çalışıyoruz. Bütün stüdyolarda yüzlerce insan hazırlıkları sürdürüyor. Çeşitli dersler çekiliyor. Sanatsal ve sportif çalışmalar da var. İlk okul için hangi saatte hangi dersler ne şekilde olacak? Pazartesi günü saat 9'da başlıyor, Türkçe-1. 9.30'da matematik başlıyor. Bu dersler 40 dakika değil, 20'şer dakika olacak. Salı günü hayat bilgisi ve matematik olacak. 6 frekanstan bu yayınlar yapılacak. Bir de iyileştirme programı var. Mevcut müfredatın da gerisinde olan öğrencilerimiz var. Onun için de telafi saatleri olacak. 13.30 ile 17.30 arasında orta okulun veya ilkokulun şu dersleri tekrar edilecektir diye duyurulacak. Bütün ekip hazır. Şu anda pilotları yapıyoruz."

"Uzayıp uzamaması, Bilim Kurulu'nun alacağı tavsiye kararları doğrultusunda ortaya çıkacak."

"Okula yarın dönmeye de dönmeye de hiç dönmemeye de hazırlıklıyız."

"Televizyon kanallarıyla ilgili tüm ayrıntılar birazdan bütün televizyonlarda, haber mecralarında yer alacak. Şu anda dağıtımı yapılıyor. Özel okullardaki öğrencilerimize de 23 Mart günü akademik destek yazılımını açıyoruz. Özel okullar için de çalışacak bu sistem."

"Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için hazırladığımız akademik detsek yazılımına özel okullar da girmek istiyor."

"Özellikle sınav senesinde olan çocuklar için ekstra bazı çalışmalarımız var. Mesela sanal sınıflar. Bunların takvimi, hangi ilde ne zaman, hangi saatte açılacak, bunların hepsi hazır ve yayınlanacak. Bizim elimizde şu anda 3 tane sınav paketi var. Bu hazır, ben desem ki 'Bu paketi 5 dakika sonra hayata geçirelim', geçirebiliriz."

"LGS ve YKS, eğer sağlık koşulları bunu gerektirirse ertelenebilir. Tercihim ertelememek, zamanında yapmak sınavı."

"(Meslek liselerinin maske üretimi) Bunu niye üretiyoruz? Zaten bizim öğrencimizin eğitim gördüğü alan bu. Bunu sadece kitaptan görmek yetmez, bunu öğretmeniyle beraber üretsin, hatta mümkünse öğrenci de öğretmen de gelir elde etsin. Meslek liselerinin ürettiği bir takım ürünleri de web sitemizde ilan ettik, satışını yapıyoruz. Bir lastik altyapısı da kurduk tek kullanımlık çatal-bıçak üretimine de geçtik. "