11 Tem 2020 12:07 Son Güncelleme: 11 Tem 2020 12:08

Korona sonrası satışlar patladı! Çay tahtını kahveye kaptırıyor

COVİD-19 ile evlerde daha fazla zaman geçiren insanlar kahve tüketimini patlattı. Araştırmalar Türk insanın artık kahveyi çaya daha çok tercih etmeye başladığını gösterdi. Korona ile birlikte ise kahve kültürü yeni bir boyut kazandı.

Türkiye'de son 13 yılda kahve tüketimi üç kattan fazla arttı. Araştırmalar, çayın yerini hızla kahvenin almaya başladığını gösterdi. Türk halkı 13 yıl önce 200 gram kahve tüketirken şu anda bu rakam 550 gramın üstünde. Gelecek 10 yıl içinde ise 1,5 kilograma kadar çıkması bekleniyor. COVİD-19 salgını ile birlikte ise Türkiye’deki kahve tüketimi daha da artmış durumda.

TÜKETİMDE 4 KATA YAKIN ARTIŞ OLDU

Çalışma saatlerinin kısaltılması ile birlikte insanların evde geçirdikleri zaman artınca kahve tüketiminin hızla yükselişine geçtiğini söyleyen Barcha Coffee Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Pisikoğlu, korona öncesi döneme göre 3-4 kat daha fazla kahve içildiğini dile getirdi. Salgın nedeniyle kahvenin ana vatanı olan Kolombiya, Brezilya ve Peru’da üretiminin yavaşladığını ifade eden Pisikoğlu, talebin arttığı bir dönemde yaşanan arz eksikliğinin ise fiyatları yukarı çekeceğini kaydetti.

20 BİN LİRALIK CİROLAR 700 BİNE ÇIKTI

Korona döneminde Türk halkının değişik kahve türleri ile de ilk kez tanıştığını ifade eden Pisikoğlu, “Bu noktada insanlar hem daha fazla kahve tüketme alışkanlığı kazandı hem de yeni tarzlar deneyimle şansı buldu. Tüketimdeki artışı özellikle internet üzerinden satış yapan firmaların cirolarında kendini gösterdi. Normal dönemde ayda 20 bin liralık satış yapan firmalar 700 bin liralık ciroları görmeye başladı. Ayrıca değişik tarzda kahveleri de deneyimlemek isteyen insanlar bu konuda araştırma yapıp, gerekli ekipmanları temin etti. Kısacası bu dönemde kahve kültürü yeni bir boyut kazandı” dedi.

KAHVE ZİNCİRLERİNİN TAHTI SALLANIYOR

Pisikoğlu normalleşme süreciyle kahve zincirlerinin yerini 3. Nesil kahve işletmelerinin alabileceğini de belirterek sözlerini şöyle noktaladı: 3. Nesil demleme tekniklerini ilgi gösteren yatırımcılar bu alanda önemli yatırımlarda bulunmak istiyor. Bu tekniklere olan ilgi normal vatandaş cephesinde de artıyor. Daha küçük işletmelerde daha az personel gerektiren bu tarz aynı zamanda yüksek kar marjı da sunuyor. Yani çok sayıda personelin çalıştığı büyük zincirlerin tahtı sallanmaya başladı.