Parası olan konuta koşuyor peki konut krediler ne durumda?

Konut satışları ağustosta yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, yüksek kredi faizleri ev almak isteyen vatandaşları zorlamaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentileri ise yatırımcı tercihlerini etkiliyor. Peki ev almak isteyenler kredi aldığında ne kadar faizle karşılaşıyor?

Parası olan konuta koşuyor peki konut krediler ne durumda? - Sayfa 1

Konut satış verilerine göre Türkiye'de konut talebi tekrar artarken vatandaş da kredi faizleri ile boğuşmak zorunda kalıyor.

116
Parası olan konuta koşuyor peki konut krediler ne durumda? - Sayfa 2

Son dönemde Merkez Bankası'nın faiz indireceğine dönük beklentiler artarken konut kredilerinin de bu düşüşten bir miktar da olsa yararlanması bekleniyor. Ancak mevcut faizlerle konut kredilerindeki oranlar ev almak isteyen vatandaşın yüksek geri ödeme yapmasına neden oluyor.

216
Parası olan konuta koşuyor peki konut krediler ne durumda? - Sayfa 3

TÜİK verilerine göre, konut satışları ağustosta yüzde 9,9 artışla 134 bin 155 oldu. Böylece konut satışlarında yılın en yüksek rakamı görüldü.

316
Parası olan konuta koşuyor peki konut krediler ne durumda? - Sayfa 4

Yüksek konut kredisi faizlerine rağmen kredili satışlarda (ipotekli konut satışları) da aylık bazda son bir yılın en yüksek satış rakamına ulaşıldı. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre kredili konut satışları ağustosta yüzde 17,1 azaldı.

416