Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor" - Sayfa 8

Kiralamada sıkıntı olmadığını, dairelerin hemen kiralandığına işaret eden Kurşunlu, "Satış tarafı yavaş gidiyor. O nedenle bir tık fiyatlarda gerileme başladı, yüzde 5-10 seviyesinde, piyasa şu anda daha reel bir noktaya oturdu” dedi. 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasayı değiştirebileceğini, mülk sahiplerinin kazanmadığını düşünerek kiralamadan kaçındığına işaret eden Kurşunlu, “O durum biraz değişebilir. Piyasaya biraz daha kiralık ev çıkabilir. Mülk sahipleri şu anda kararın çıkması için temmuzu bekliyorlar" diye konuştu.

812
Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor" - Sayfa 9

"ÇEPERLERDE 12 BİN, MERKEZDE 50 BİN TL"

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, İstanbul’da Bağcılar, Esenler, Sultanbeyli gibi şehrin çeperlerinde 2 artı 1 dairelerde kiraların 10-12 bin liradan başladığına işaret ederek, "Biraz daha merkeze örneğin Kartal’a geldiğimizde 20-25 bin TL, daha merkezi yerlerde Kadıköy gibi 40-45 bin TL bandında. Lüks yerlerden bahsetmiyorum" dedi.

912
Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor" - Sayfa 10

Kiralık piyasasının şu anda bir normalleşme sürecinde olduğuna işaret eden Akdoğan, "Görünen o ki kiralık tarafta konut arzı çözülmezse fiyat artışı devam edecek. Çünkü insanlar bugün ev almak istese de taksitlerini ödeyememe sorunu var, o nedenle barınma ihtiyacı için kiralık tarafa yöneliyorlar" diye konuştu.

1012
Konut krizi sürüyor: "Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor" - Sayfa 11

1 Temmuz’dan itibaren kiralara yüzde 25 sınırının devam etmemesi halinde boş tutulan evlerin piyasaya girmesi halinde daha rekabetçi bir piyasa oluşabileceğine işaret eden Akdoğan, "Yüzde 25 sınırı olduğu için şu anda evi boşalan kiraya vermiyor. Bu şekilde 400 ile 600 bin daireden bahsediliyor. Bunlar sisteme girerse arz tarafında rahatlama olur, kiralık daire sayısı artar. Kiracı adına olumlu bir gelişme olur. Arzın artmasıyla rekabetçi bir piyasa oluşursa fiyat açısından kiracıya da yarar. Yine günlük kiralık evlerin de uzun dönemli kiraya çevrilmesinin de olumlu bir yansıması olur" diye konuştu.

1112