Konut fiyatları artar mı? Uzmanlardan en çok merak edilen konu hakkında uyarı! - Sayfa 5

NTV’ye konuşan Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi de kiralık konutlardaki fiyat artışlarının soğuduğunu belirterek, "İstanbul kira ortalamasını alırsak 100 metrekare kira ortalaması 20 bin TL idi. 20 bin TL'nin kira zamları uygulanırsa 33 bin lira civarına çıkması lazım. Şu anda aynı dairenin boş fiyatı 25 bin ile 27 bin TL arasında." dedi.

58
Konut fiyatları artar mı? Uzmanlardan en çok merak edilen konu hakkında uyarı! - Sayfa 6

Öte yandan uzmanların aktardığına göre Türkiye'de evlilikler, boşanmalar ve eğitim nedeniyle her yıl 800 bin yeni konut yapılması gerekiyor.

68
Konut fiyatları artar mı? Uzmanlardan en çok merak edilen konu hakkında uyarı! - Sayfa 7

Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2021'de 626 bin, 2022'de 642 bin, 2023'te 533 bin konut için yapı izin belgesi verildi. Yani son 3 yılda ihtiyacın oldukça altında bir sayıda ruhsat verildi. Bu durum ise sıkılaşan piyasa koşullarına rağmen kiralardaki fiyat artışını destekleyen temel unsur oldu.

78
Konut fiyatları artar mı? Uzmanlardan en çok merak edilen konu hakkında uyarı! - Sayfa 8

EKİM AYI UYARISI

Bu kapsamda üretim yetersizliğinin yanında ekim ayında başlayacak üniversite sezonunun da fiyatlarda etkili olacağını belirten uzmanlar, fiyat artışı konusunda uyarıda bulundu.
Sektör yetkilileri bu gelişmenin özellikle büyük kentlerde taşınma hareketliliği yaratabileceğini belirterek, bu dönemde kiralarda artışların yeniden hızlanabileceğini aktardı.

88