KİTAP YAYINLARKEN "ÇÜNKÜ,OKUMAK HERKESİN HAKKI"...PEKİ YA GAZETE?..TARAF GAZETESİ'Nİ 1 YTL'YE SATAN ALKİM YAYINEVİ NASIL ÇELİŞKİYE DÜŞTÜ?..GAZETENİN KURUCUSU AHMET ALTAN'A "GAZETE ÇIKARMAK ROMAN YAZMAYA BENZEMEZ" DİYEREK YÜKLENEN KÖŞE YAZARI KİM?..
Gazete çıkartırken, "Ben sadece kaliteli ve aydın okuyucu istiyorum. Beni sadece onlar okusun. Satış fiyatım beni kurtarır. Kimse ilan vermezse vermesin" derseniz hüsrana uğrarsınız...
2 milyon liraya kitap, 1 milyon liraya gazete!
Ahmet Altan'ın, kitaplarını yayınlayan Alkım Yayınevi'ne çıkarttırdığı 'Taraf' gazetesinin kaderi belli oldu. İlk gün 300 bin adet basılan gazete sadece 35 bin adet satıldı.
Basılan gazetenin yüzde 90'ı iade olmuş... Birinci gün için çok büyük bir hüsran. Diğer günlerin satış rakamını sormadım bile... Çok yazık.
* * *
Alkım Yayınevi adını, üç yıl önce yarattığı kitap devrimiyle duyurdu. Ahmet Altan'ın 'İçimizdeki Bir Yer' adlı kitabı, bu yayınevi tarafından tam 1 milyon adet basıldı ve 2 milyon 950 bin liradan satışa sunuldu. Bu büyük bir cesaret ve büyük bir rekordu. Cesaretti; çünkü, 10 milyon liralık bir kitabı bu kadar ucuza satmak önemli bir riskti.
Yayınevi sahipleri, bu riski neden aldıklarını, bilbordlarla duyurdu; Bilbordlarda, 'Çünkü Okumak Herkesin Hakkı' yazıyordu... Hatırladınız mı? Aynı yayınevi geçenlerde Peyami Sefa'nın 'Dokuzuncu Hariciye Koğuşu' romanını da 1.950 YTL'den satışa sundu. O kitap da tam 250 bin adet basıldı.
* * *
Ucuz kitap yayınlarken bilbordlara, 'Çünkü, Okumak Herkesin Hakkı' diyen Alkım Yayınevi, geçen hafta çıkardığı Taraf gazetesine 1 YTL satış fiyatı koydu. Bu çok büyük bir çelişkiydi. Ve gazetenin kaderi ilk günden belli oldu. Gazete çıkartırken, "Ben sadece kaliteli ve aydın okuyucu istiyorum. Beni sadece onlar okusun. Satış fiyatım beni kurtarır. Kimse ilan vermezse vermesin" derseniz hüsrana uğrarsınız... Eğer Ahmet Altan ve arkadaşları gazeteyi çıkarmadan önce şöyle yapsalardı belki olurdu...
Bizzat Ahmet Altan, Türkiye'deki tüm üniversiteleri tek tek dolaşacak, öğrencilere gazeteyi anlatacak ve onları abone olmaya çağıracaktı. (Hoş; 1 milyon liralık gazeteye abone olacak öğrenciyi de ancak özel üniversitelerde bulabilirdi ya, o da ayrı bir mesele...) Bu yolla 80 bin genci abone yapabilseydi, Taraf'ın satış rakamı belki bugün 100 binin üzerinde olurdu...
* * *
Gazete çıkarmak roman yazmaya benzemez.
Türk halkını çok iyi tanımak lazım. Türk halkının yüzde 70'inin varoşlarda oturduğunu görmek, kabul etmek lazım. Gazeteye entellektüel söylemler içeren konuları değil, halkın her gün konuştuğu, evde sofrada, Anadolu'da kahvede konuşulan, tartışılan meseleleri yansıtmak lazım. Satmak için, aydına değil 'ortalama insan'a gazete yapmak lazım.
"Ben sadece aydınlara gazete satacağım, başkası beni okumasa da olur" derseniz, patronun önüne, hedeflediğiniz okur sayısı kadar abone sözleşmesi koymanız lazım. Ben patron olsam, böyle çılgın bir projede bu garantiyi isterdim.
* * *
Bu ülkede, lüks içerisinde yaşayanlar da var ama halkın çoğunluğu fakir... Türkiye, kalkınma yolunda ilerleyen, ancak IMF'ye bağımlı, borçlu bir ülkedir. Böyle bir ülkede 1 milyon liraya gazete çıkarmak için çılgın olmak lazım. Ne yazık ki çılgınlar her zaman başarılı olamıyor.
Bilal Özcan/Bugün
http://jjmaobuduo.3322.or