08 Oca 2011 09:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:56

KIBRIS RUM CUMHURBAŞKANI BAŞKANLIK SARAYI'NIN KAPILARINI İLK KEZ HANGİ TÜRK GAZETECİYE AÇTI?

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas söyleşide Kıbrıs sorununa ilişkin bilinen görüşlerinin yanı sıra, bazı yeni mesajlar da verdi.İşte o gazeteci ve mesajlar...

Neden olmasın?

Kıbrıs muhabirimiz Sefa Karahasan bir ilki başararak Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın, Başkanlık Sarayı’nın kapılarını bir Türk gazetesine açmasını sağladı.
Hristofyas dünkü “Milliyet”te yayımlanan söyleşide, Kıbrıs sorununa ilişkin bilinen görüşlerinin yanı sıra, bazı yeni mesajlar da verdi.
En önemli mesaj, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile buluşmak için yaptığı çağrıdır. Rum lideri şaka yolu ile, bu buluşmanın İstanbul’da birlikte balık yiyebilecekleri Boğaz’da gerçekleşebileceğini söyledi. Ancak daha ciddi olarak da, böyle bir görüşmenin gerçekleşmesi için Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması şartını ortaya koymadığını” da belirtti. Kıbrıs Rum tarafının öteden beri Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ile direkt görüşmek istediği biliniyor. Hristofyas bu görüşmenin gayri resmi olarak da yapılabileceğini söylüyor ve böylece ilk temas için farklı bir zemin öneriyor.
Ankara şimdiye kadar Rum lideriyle direkt temastan kaçınmıştır. Bunun nedeni, resmi bir temasın Kıbrıs Rum devletinin tanınması anlamını taşıyacağıdır. Oysa Türkiye Rum kesimini ve yönetimini “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak kabul etmiyor. Buna karşılık KKTC’yi tanıyor.
Bu nedenle Ankara şimdiye kadar Kıbrıs müzakerelerinin adadaki iki tarafın liderleri arasında yapılmasında ısrar etmiştir.
* * *
Bu formatı korumakla beraber, bir Türk liderinin, gayri resmi olarak da olsa, bir Kıbrıs Rum lideriyle oturup konuşması neden mümkün olmasın?
Doğru, bu yıllardan beri sürdürülen tavırda bir değişiklik anlamını taşır. Ama sonuç vermeyen bu tavırda gösterilecek bir esneklik yeni bir umut kapısı açabilir.
Uluslararası anlaşmazlıklarda birbirlerini resmen tanımayan ülkelerin çeşitli kanallardan temas kurarak sorunlarını hallettikleri çok görülmüştür.
Bu bakımdan Türk hükümetinin daha gerçekçi ve pragmatik bir yaklaşımla, Kıbrıs Rum liderliği ile -gayri resmi ve bir üçüncü ülkede de olsa- temas olanağını değerlendirmesinde yarar vardır

Sami Kohen/Milliyet