11 Ara 2024 08:54 Son Güncelleme: 11 Ara 2024 09:47

Kerahat vakti nedir? Diyanet'e göre kerahat vakitlerinde neden namaz kılınmaz?

Kerahat vakti nedir sorusu vatandaşlar arasında gündemde. Kerahat vaktinin ne oluğu Diyanet tarafından oldukça açık bir şekilde tanımlanmış. Ayrıca kerahat vaktinde namaz kılmanın neden yasak olduğu da açıklamalarda yer alıyor. Peki kerahat vakti nedir, kerahat vaktinde namaz kılmak neden yasaktır?

Güneşin doğuş anı, tam tepede olduğu an ve batış anındaki vakitlere kerahat vakti denir. İslam dini açısından kerahat vaktilerinde namaz kılmak mekruhtur. Peki İslam dinine göre kerahat vakti neden namaz kılınmaz? Kerahat vakti ile ilgili Diyanet tarafından namaz konusunda yapılmış bir açıklama var mı?

Kerahat vakti nedir, Diyanet'e göre kerahat vaktinde neden namaz kılınmaz?

Kerahat vakti nedir sorusuna Diyanet bakın nasıl cevap veriyor: "Güneşin doğmasından yükselişine kadar olan zaman diliminde, güneş tam tepe noktasındayken ve güneşin batma zamanında namaz kılmak hadislerde yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denir... ... Zira güneşin tam doğuş, tam tepe noktasında ve tam batış hâlinde olduğu zamanlar mecusilerin ibadet vakitleridir. Bu vakitlerde namaz kılmanın yasaklanması veya kısıtlanmasının nedeni, ateşperestlerin ibadet vakitleri ile çakışarak Müslümanların onlara benzememesi amacıyladır."

Kerahat vaktinde uyunur mu?

Ayrıca kerahat vakti uyunur mu sorusu da Diyanet'e sorulan bir diğer soru. İslam'da kerahat vakti olan ikindi ile akşam arası (üçüncü kerahat vakti) uyku uyumanın insan için verimli olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca Kerahat vakti dinî olarak işlerin kabul edildiği ve bir düzen içinde belirlendiği bir vakittir. Bu yüzden bu vakitlerde uyku uyumak dinen mekruh sayılmaktadır. Günün maneviyatını hissedebilmek ve faziletine varabilmek için gün içerisinde kerahat vakitlerinde uyku uyumak mekruh sayılmaktadır.

sabah kerahat vakti ne zaman, sabah kerahat vakti namaz kılınır mı, akşam kerahat vakti ne zaman, bugün sabah kerahat vakti ne zaman, kerahat vakti nedir, ikindi kerahat vakti, bugün kerahat vakti ne zaman, sabah kerahat vakti ne zaman biter, kerahat vakitleri, kerahat vakti uyumak

Kerahat vakitleri nelerdir?

Namaz kılmanın hadislerle yasaklandığı kerahat vakitleri güneşin gökyüzündeki konumuna göre üç gruba ayrılır;

  • İlk kerahat vakti güneşin doğmasından, güneş ışınlarının güçlenmeye başladığı vakte kadar olan zaman dilimidir. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki 40 ila 50 dakikalık bir süredir.

  • İkinci kerahat vakti (istiva vakti) güneşin gökyüzünün tam tepe noktasında bulunduğu andır. Bu vakit öğle namazı vaktinden yaklaşık 10 dakika öncesidir. Bu süre içinde de namaz kılmak yasaktır.

  • İkindi vakti sonrası, güneşin sararıp göz kamaştırmaz hale geldiği zamandan ile güneş batıncaya kadarki vakit de üçüncü ve son kerahat vaktidir. İkindi namazı bu vakte bırakılmamalıdır. Üçüncü kerahat vakti güneşin batışından 45 ila 50 dakika öncesinde başlar ve akşam ezanıyla son bulur.

Kerahat vaktinde namaz kılmak yerine ne yapılmalıdır?

Kerahat vakitlerinde, namaz vakti gelene kadar olan süre içinde ibadete hazırlık yapılabilir. Veya bu vakitler dualar, zikirler ya da tövbe için tesbih çekerek değerlendirilebilir.