KEMAL ÇAPRAZ'IN "TÜRK DÜNYASI" KİTABI OKUYUCULARLA BULUŞTU
Türk dünyasının Evliya Çelebisi Kemal Çapraz'ın yazıları 408 sayfalık kitap halinde Bilge Oğuz Yayınevi tarafından yayın hayatına kazandırıldı.
Bir süre önce geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden, gazeteci-yazar Kemal Çapraz'ın kaleme aldığı ''Kemal Çapraz'ın Kaleminden TÜRK DÜNYASI'' isimli kitap okuyucularla buluştu.
Çapraz'ın Ufuk Ötesi gazetesindeki yakın çalışma arkadaşı gazeteci Bayram Akcan'ın uzun uğraşlar sonucu yayına hazırladığı 408 sayfalık kitap Bilge Oğuz Yayınevi tarafından yayın hayatına kazandırıldı.
TÜRK DÜNYASINI GEZDİ VE YAZDI
Kemal Çapraz'ın, özellikle Türkiye Gazetesi'nde çalıştığı dönemde Türk Dünyası'na yaptığı ziyaretlerdeki izlenimlerinin aktarıldığı kitapta, Türk Dünyası'nın önemli şahsiyetleriyle yapılan birbirinden çarpıcı röportajlar ve Çapraz'ın Türk Dünyası ile ilgili yazılardan oluşuyor.
Azerbaycan'dan Kırım'a, Çuvaşistan'dan Başkurtistan'a, Kazakistan'dan Tataristan'a kadar Türk Dünyası'nın birçok bölgesine giden ve Udmurt, Hakas, Şor, Teleüt, Tuva, Çuvaş, Kaşkay gibi Türkiye'de yeterince tanınmayan Türk topluluklarını yakından inceleyen Çapraz, gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya ve Amerika'ya yaptığı ziyaretlerde Türkler ile ilgili izlenimlerini ''çağdaş Evliya Çelebi'' üslubuyla okuyucusuyla paylaşıyor.
ELÇİBEY'DEN DENKTAŞ'A ÖNEMLİ TÜRKLERLE RÖPORTAJLAR
Kemal Çapraz'ın Kaleminden TÜRK DÜNYASI isimli kitap, 1944 Kırım Sürgünü'nden Irak Türkmenlerin feryadına, Çin işgali altında inim inim inleyen Doğu Türkistan'dan Atatürk'ün Türk millî sembolü bozkurta duyduğu yakın ilgi gibi birbirinden önemli konuya temas ediyor.
Azerbaycan cumhurbaşkanlarından merhum Ebulfez Elçibey, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş, dünyaca ünlü Kırımlı Türk romancı Cengiz Dağcı gibi Türk Dünyası'ndaki önemli kişilerle yapılan röportajlara da yer verilen kitabın önsözünde Bayram Akcan'ın şu ifadeleri yer alıyor:
"... bu eser, çok genç denilebilecek bir yaşta vefat eden bir gazetecinin, bir vatanseverin hayatının kısa bir özetidir aslında... Bu kitap için, Kemal Çapraz'ın ülküsünün kitaplaştırılmış hali ya da onun Türk Dünyası için çarpan yüreğinin kitabi suretidir diyebiliriz. Çünkü Kemal Çapraz'ı tanıyan herkes, onun bütün ömrünün, şahsi arzularını bir tarafa bırakarak, Türk Dünyası için, Türklük için çalışmakla geçtiğine şahadet edecektir.''
KEMAL ÇAPRAZ KİMDİR?
1964 yılında, Kastamonu'da dünyaya gelen Çapraz, ilk, orta ve lise tahsilini İstanbul Tuzla'da tamamladı. 1985 yılında Türkiye Gazetesi'nde gazeteciliğe başlayan Çapraz, 1982 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan 1987 yılında mezun olmuştur. Aynı üniversitede 'Kırım Tatar Türklerinde Basın' konulu yüksek lisans tezi hazırladı.
Türk Dünyasının "Evliya Çelebisi" olarak adlandırılan Kemal Çapraz, 7 Türk cumhuriyeti ve 30'a yakın bağımsızlık mücadelesi veren Türk topluluğunu karış karış dolaşarak Türk coğrafyası üzerinde çok önemli araştırmalar yaptı. Çapraz ayrıca başbuğ Alparslan Türkeş Azerbaycan kurucu Cumhurbaşkanı Efulfez Elçibey, Doğu Türkistan dâvâsının lideri İsa Yusuf Alptekin, Kırım Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu, KKTC'in ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Batı Trakya Türklerinin lideri Dr. Sadık Ahmet, Afganistan Türkmenleri lideri Azatbeg Kerimi gibi Türk Dünyasının büyük önderleri dava ve fikir adımlarıyla yakın bir dostluk kurdu.
Kemal Çapraz, Türkiye Gazetesi ve TGRT olmak üzere Türkistan, Türk Yurtları, Türk Yurdu, Yesevi, Tarih ve Medeniyet, Geniş açı, Hanımeli, Türk Diplomatik, Emel ve Kardaşlık dergileri ile Yeniden Diriliş ve Azerbaycan Türklerinin Sesi Hazar gazetelerinde yayınlandı.
2002 yılından itibaren Ufuk Ötesi gazetesini aylık olarak yayınlamaya başlayan Çapraz, mali zorluklara rağmen vefatına kadar aksamadan 78 sayı çıkarttı.
Kemal Çapraz, Kültür Ocağı Vakfı ile Turan Kültür Vakfı yanı sıra İstanbul Güvenlik ve Adliye Muhabirleri, Türkmenistan Türkleri ile Dayanışma, Dünya Türkleri ve Akraba Toplulukları Hizmet gibi derneklerin kurucuları arasında yer aldı. Çapraz ayrıca 2000 yılında kurucusu olduğu Basın Birliği Derneği'nin de vefatına kadar başkanlığını yürütmüştür.
Çapraz'ın Turan Kültür Vakfı tarafından "Sürgünde Yeşeren Vatan: Kırım" isimli bir de kitabı yayınlandı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti parlamento üyesi seçilen Kemal Çapraz'ın, çeşitli konularda aldığı 85 ödül ve plaketi bulunmaktadır. Sürekli Basın Kartı sahibi olan Çapraz'a, Gagavuz Özerk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10. yılı sebebiyle de "Gagavuz Cumhuriyeti Devlet Madalyası" verilmiştir.
Kemal Çapraz, Kartal'da geçirdiği trafik kazası sonucu 16 Eylül 2008 sabahı hayatını kaybetti.