Kayseri'deki FETÖ sanığı iş adamlarının davası
- FETÖ/PDY'ye finans sağladıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında eski AK Parti İl Başkanı Dengiz ve KTO Başkanı Hiçyılmaz'ın da bulunduğu 17'si tutuklu 71 iş adamının yargılanmasına devam edildi
KAYSERİ (AA) - Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) finans kaynaklarına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, eski AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz ve Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz'ın da aralarında yer aldığı 17'si tutuklu 71 iş adamının yargılanmasına devam edildi.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasının öğleden sonraki oturumuna, tutuklu sanıklar ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, kimlik tespitinin ardından tutuklu sanıklara savunmalarını yapmaları için söz verdi.
Tutuklu sanık Mustafa Özkeçeci, ayakkabı işiyle uğraştığını belirtti. Borç yükü altında olduğunu ve üçüncü kez iflasla karşı karşıya kaldığını ifade eden Özkeçeci, FETÖ'nün kurumlarına herhangi bir yardımda bulunmadığını öne sürdü.
Bank Asyadaki hesapların, çocuklarının okul harçlarını yatırmak için açıldığını kaydeden Özkeçeci, "Kendi hesabım üzerinden okullarına olan harcı yatıramazdım. Çünkü 20'den fazla icra dosyam var. Bu nedenle çocuklarımın adına hesap açtım. Bu yapıyla 1995-2000 yılları arasında irtibatım oldu. Şu an işlerim yine kötü gidiyor. 10 aydır tutukluyum. Tam işlerim yoluna girdi derken üçüncü kez iflasın eşiğine geldik. Suçsuzum ve tahliyemi istiyorum." dedi.
Sanık iş adamı Suat Somyürek de hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimini lanetlediğini vurgulayan Somyürek, bu yüzden hakim karşısında olmaktan utanç duyduğunu dile getirdi.
GESİAD üyeliğinin eski yıllara dayandığını, sosyal ve ticari ilişkilerini geliştirmek için buraya üye olduğunu savunan Somyürek, şöyle konuştu:
"O dönemde bu derneğin terör örgütüyle ilgili bir faaliyeti yoktu. 2014-2015 yıllarında Bank Asya hesabımda para bulundu. Yurt dışı gezisi için turizm şirketine buradan para yolladım ancak diğer birkaç bankada çok daha fazla miktarlarda paramız var. Eğer bu bankaya destek olmak isteseydim bu yüklü miktarları o bankaya aktarırdım. Çok büyük bir şirketin CEO'suyum. Evimde 1 dolar bulundu, evimde bir tane değil 9 tane bir dolar vardı. Yurt dışına çok sık çıkan herkeste bir dolar olabilir. Ayrıca basına bu bir dolar olayı yansıdığında ben bunları imha etme gereği bile duymadım. Çünkü bunun FETÖ ile ilişkilendirileceğini düşünmedim. Hain darbenin yapıldığı 15 Temmuz günü akaryakıt satmamakla suçlanıyoruz. Halbuki sadece 41 dakika gibi bir sürede satış olmamış. Benim o gece WhatsApp grubundan istasyon çalışanlarına attığım mesajlar mevcut. Saat 23.00 vardiyası biten personeli geri istasyona çağırdım ve hiç değilse bu şekilde bir katkımız olsun istedim. 'Allah böyle bir geceyi bir daha yaşatmasın.' diye attığım mesajlar da var. Kamera kayıtları yok diye suçlanıyoruz ancak kamera arızasından dolayı bilgim dahilinde olmadan 18 Haziran'da İstanbul'a gönderilmiş. Keşke kamera kayıtları olsaydı çünkü burada hem satışlarımız hem ışıkları kapatmadığımız, işletmenin işlerine devam ettiği görülecekti. MASAK raporunda da Z raporlarında da o gün yaptığımız satışlar görülüyor."
Savunmasına ağlayarak devam eden Somyürek, yarın oğlu ve kendisinin de doğum günü olduğuna dikkati çekti. Somyürek, oğlunun doğum gününü kutladı.
Ağabey Fatih Somyürek ise GESİAD yönetiminde 2013'te yer aldığını, dernek hakkında dedikodular çıkınca da istifa ettiğini bildirdi.
Derneğin toplantılarına katıldığını belirten Somyürek, "Yarım saat Kur'an-ı Kerim ya da Risale okunurdu. Sonra namaz, güzel ahlak üzerine sohbet edilirdi. Hakkımda konuşan gizli tanıkların iddialarını kabul etmiyorum. Tahliyemi istiyorum." ifadelerini kullandı.
Duruşmaya, yarın devam edilecek.