04 Oca 2011 08:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:56

KATİLLERE TECAVÜZCÜLERE ÖRTÜLÜ AF, GAZETECİLERE AKADEMİSYENLERE BİNDİRİMLİ HAPİS!

Yargıtay 9. Dairesi, anayasal düzene karşı işlenen suçlarda azami tutukluluk süresini 10 yıl olarak belirledi.

Yargıtay 9. Dairesi, anayasal düzene karşı işlenen suçlarda azami tutukluluk süresini 10 yıl olarak belirledi. Organize suç örgütleri gibi suçlarda ise süre 5 yıl. Davalar bir türlü bitmek bilmediği için katiller, hırsızlar, çete liderleri yakında aramızda...

Yargının altyapı sorunlarından çok, HSYK, Anayasa Mahkemesi gibi kurumlara odaklanan Türkiye’deki adaletin hali, tutukluluk sürelerini sınırlayan düzenleme ile açığa çıktı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, dün, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun elindeki dosyalarla ilgisi olmaksızın verdiği, tartışma yaratacak istişari karar doğrultusunda, devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı işlenen suçlarda azami tutukluluk süresini 10 yıl olarak belirledi. 10 yıldan fazla süredir tutuklu bulunan, aralarında PKK ve Hizbullah ana dava sanıklarının da bulunduğu 26 kişi tahliye edildi.

GAZETECİLERİN DURUMU
Karar, Ergenekon ve KCK davasında yargılanan, ellerine silah almayan belediye başkanları, akademisyenler, yazarlar, gazetecilerin 10 yıla kadar tutuklu kalabileceklerini de ortaya koydu. Buna karşılık, uyuşturucu, organize suç örgütleri gibi suçlardan yargılananların 10 yıllık sürenin kapsamı dışında olduğu, bu suçlarda azami tutukluluk süresinin 5 yıl olarak belirlendiği anlaşıldı. Katiller, hırsızlar, gaspçılar, uyuşturucu kaçakçıları, çete liderleri özgürlüğüne kavuştu. Sadece dün, cinayetten yargılanan 37 kişi tahliye edildi. Yerel mahkemelerle birlikte bu suçlardan yargılanıp tahliye edilenlerin sayısı ise yüzleri buluyor.

SÜRE, KISALACAĞINA UZADI
2005’te yürürlüğe giren CMK’nın 102. maddesiyle, Türkiye’nin AİHM’de mahkûm olmasına yol açan uzun tutukluluk süreleri sınırlandı. Ancak, yargının yavaş işleyişi nedeniyle, altyapı sorunlarının çözülebilmesi için düzenlemenin 31 Aralık 2010’da yürürlüğe girmesi benimsendi. Geçen 5 yılda ise yargılama süresi kısalacağına daha da uzadı. 2009 verileri, ağır cezalardaki bir dosyanın, Yargıtay tarafından bozma kararı verilmezse, 4.5 yılda bitirilebildiğini ortaya koydu.