Gündem
13 Mayıs 2010 15:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:17

KASET SORUŞTURMASINDA FLAŞ GELİŞME! KOMPLONUN 'FATİHİ'NE BÜYÜK OPERASYON!

Bilişim polisi bütün ilişkilerine ulaştığı gizemli kullanıcıyı yakalamak için düğmeye bastı.

Baykal’ın istifasına yol açan skandal görüntüyü ’metacafe.com’a webfatihi’ rumuzlu kişinin koyduğu belirlendi.

Türkiye siyasetini sarsan "görüntü skandalı"nda yollar, "webfatihi"ne çıktı. Görüntüleri "metacafe.com" sitesine koyduğu saptanan "webfatihi" rumuzlu kişiye ilişkin tüm bağlantıları saptayan bilişim polisi, uluslararası işbirliği de yaparak bu esrarengiz ismi yakalamak için düğmeye bastı.

Olay, Deniz Baykal ve Nesrin Baytok’a ait olduğu belirtilen görüntülerin 6 Mayıs’ta saat 01.57’de "habervaktim.com"de yer almasıyla patlak verdi.

Haberi fark eden Hürriyet, internet sitesine kınayan bir açıklama koydu. Ancak Hürriyet, yayılış hızından kaygılanarak haberi siteden çıkardı. Ardından da "habervaktim", "121001" kod numaralı "Deniz Baykal’ın seks kaçamağı-İZLEYİN" başlığıyla sunduğu haberi siteden kaldırdı. Habervaktim, görüntülere ilişkin de "metacafe’den alıntı" açıklamasını yaptı. Bu aşamadan sonra devreye giren bilişim uzmanları, videoyu "metacafe"ye ekleyen kişinin "webfatihi" rumuzlu kullanıcı olduğunu saptadı.

"Webfatihi"nin, Kanada’dan yayın yapan "metacafe"de olay günü kullanıcı hesabı oluşturduğu ve hemen ardından görüntüyü eklediği belirlendi. Veriler ışığında harekete geçen bilişim polisi, "webfatihi"nin peşine düştü. Gizemli kullanıcının tüm ilişkilerine ulaşan polisin kişiyi yakalaması an meselesi.

Amerika’da olabilir

Türk emniyeti, "webfatihi" operasyonu kapsamında Türkiye sınırları içinde çalışmalarını sürdürürken, "gizemli kullanıcının ABD’de de olabileceği"ne ilişkin verileri de değerlendirdi. Bu kapsamda FBI ile bağlantıya geçildi.

Made in İsrail

Metacafe adlı video paylaşım sitesi, İsrailli 3 işadamı Eyal Herzog, Arik Czerniak ve Ofer Adler tarafından 2003’te kuruldu. 3 İsrailli de Müslümanlar’ı pek sevmiyor. Dolayısıyla metacafe de birçok konuda taraf. Özellikle Filistin lehine hiçbir videoyu yayınlamıyor. Eyal, Arik ve Ofer’in İsrail hükümeti ile de yakınlığı bulunuyor. Mossad’la ilgili birçok videonun yer aldığı metacafe’nin İsrail ve Japonya’da iki merkezi var. Ergenekon’la ilgili de bazı yayınlara da yer veren sitenin değeri 100 milyon doların üzerinde. Metacafe’nin 1 milyon 200 bin üyesi ve ayda 120 milyon ziyaretçisi var.

Pinehearst’e ilginç yanıt

"Webfatihi"nin eklediği video içinbir de yorum sayfası açtığı görüldü. Burada "pinehearst" rumuzlu kişinin yaptığı yorum dikkat çekti. "Pinehearst"in, "Az çok video manipülasyonundan anlayan her insanın fark edebileceği üzere ilgili görüntü kasten eskitilmiş. Biraz çaba ile kullanılan filtrelerin dahi bulunabileceği kanaatindeyim" yorumuna karşı, "webfatihi"nin "Belki de olabilir, ama habervaktim.com kaynaklı" cevabı ise en önemli noktayı oluşturdu.

"Webfatihi"nin "metacafe" profiline,"habervaktim’s channel" ismini vermesi de dikkat çeken bir başka nokta oldu. "Metacafe"ye video göndermek için üye olmak şart. Kişisel bilgiler isteyen sitede, e-mail adresine gönderilen link açılarak aktif üye haline geliniyor. ’

Sabah