Karadeniz’in dibindeki tehlike: “Şu anda uykuda, yukarıya doğru çıkarsa felaket olabilir”

Küresel iklim değişikliği Karadeniz’i de olumsuz etkiliyor. Karadeniz’in üç katmandan oluştuğunu anlatan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, en derindeki katmanın hidrojen sülfürlü zehirli bir gazla dolduğunu söyledi. “Uykuda olan derin hidrojen sülfürlü suyun yukarıya doğru çıkması, yüzeyde yaşayan canlılar için bir felaket olabilir.” diyen Bektaş, “Yaşadığımız geçen şubat ayının bugüne kadar yaşanan en sıcak şubat ayı olması, bu felaket senaryosunu daha da güçlendiriyor.” dedi.

Karadeniz’in dibindeki tehlike: “Şu anda uykuda, yukarıya doğru çıkarsa felaket olabilir” - Sayfa 1

Küresel iklim değişikliği, Anadolu’yu ve çevresindeki denizleri de olumsuz etkiliyor.

Karadeniz de iklim değişikliğinde olumsuz etkilenen yerlerden biri…

17
Karadeniz’in dibindeki tehlike: “Şu anda uykuda, yukarıya doğru çıkarsa felaket olabilir” - Sayfa 2

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, küresel iklim değişikliğinin okyanus üzerindeki etkilerini incelemek isteyen bilim insanlarının, Karadeniz’i model olarak alıp, burada incelemeler yürüttüğünü anlattı.

Bektaş, “Görülen şu; 2005 ile 2019 yılı arasına her geçen şubat ayı bir öncekinden çok daha sıcak. Sıcak olması, Karadeniz için ölüme doğru gidişatı gösteriyor.” dedi.

27
Karadeniz’in dibindeki tehlike: “Şu anda uykuda, yukarıya doğru çıkarsa felaket olabilir” - Sayfa 3

"ORTA KATMAN ZAYIFLIYOR"
Kış aylarının sıcak geçmesi kaynaklı Kuzey Avrupa’dan Karadeniz’e gelen suların sıcak olmasının, Karadeniz orta katmanın zayıflamasına sebebiyet verdiğini belirten Prof. Dr. Bektaş, “Kışın ne kadar sıcak oluyorsa, Kuzey Avrupa’dan Karadeniz’e gelen sular da o kadar sıcak oluyor. Kar suları az geliyor veya normal sular daha sıcak geliyor. Karadeniz’e, soğuk suyun gelmemesi Karadeniz orta katmanın zayıflamasına sebebiyet veriyor.” diye konuştu.

37
Karadeniz’in dibindeki tehlike: “Şu anda uykuda, yukarıya doğru çıkarsa felaket olabilir” - Sayfa 4

EN DERİNDEKİ KATMAN TEHLİKELİ

Karadeniz’in üç katmandan oluştuğunu anlatan Bektaş, “En üstteki katman oksijenli bir katmandır. Yaklaşık 50 ve 90 metre arasında bir su seviyesi var. Onun altında bir ara katman var. Onun da altında derin katman var. Bu derin katman, bizim için şu anda bir risk.” ifadelerini kullandı.

47