Kara Pazartesi dünyayı sardı: Güvercin sinyali piyasaları rahatlattı - Sayfa 10

New York borsası, ABD'de resesyon endişelerinin hızla güçlenmesiyle pazartesi günü yaşanan satış baskısının ardından toparlanma göstererek salı gününü yükselişle tamamladı.

1015
Kara Pazartesi dünyayı sardı: Güvercin sinyali piyasaları rahatlattı - Sayfa 11

Açıklanan verilere göre, ABD'nin dış ticaret açığı, haziranda aylık bazda yüzde 2,5 azalarak 73,1 milyar dolara gerilemesine karşın piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Pazartesi günü sert düşüş kaydeden büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinde de dün toparlanma görüldü. Bu şirketlerden Nvidia'nın hisseleri yüzde 3,8, Microsoft'un hisseleri yüzde 1,1 ve Meta'nın hisseleri yüzde 3,9 arttı.

1115
Kara Pazartesi dünyayı sardı: Güvercin sinyali piyasaları rahatlattı - Sayfa 12

Devam eden bilanço sezonunda şirketlerin finansal sonuçları da yatırımcılar tarafından takip edilirken, Palantir Technologies'in hisseleri, şirketin yıllık gelir ve kar tahminlerini bu yıl ikinci kez artırması sonrası yüzde 10,4 değer kazandı.

Caterpillar'ın hisseleri, şirketin düzeltilmiş karında artış kaydedilmesinin ardından yüzde 3 yükseldi. Uber'in hisseleri de şirketin geliri ve karının ikinci çeyrekte beklentileri aşması sonrası yüzde 10,9 arttı.

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,76, S&P 500 endeksi yüzde 1,04 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,98 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar da güne yükselişle başladı.

Avrupa borsaları dün karışık seyirle kapanmasına karşın pazartesi günkü sert satış baskısının ardından enerji ve teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişler dikkati çekti.

Avrupa'daki açıklanan verilerden karışık sinyaller gelmeye devam ediyor. Almanya'da fabrika siparişleri, haziranda otomotiv sektöründeki artışın etkisiyle aylık bazda yüzde 3,9 yükseldi.

Avro Bölgesi'nde perakende satışlar, haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,3 geriledi.

1215
Kara Pazartesi dünyayı sardı: Güvercin sinyali piyasaları rahatlattı - Sayfa 13

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,23, Almanya'da DAX 40 endeksi 0,09 artarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,27, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,6 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, güne yükselişle başladı.

Asya borsalarında da BoJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida'nın piyasaların istikrarsız olması durumunda BoJ'un faiz artırımına gitmeyeceğine dair açıklamalarının ardından pozitif bir seyir izleniyor.

Uchida, yurt içindeki ve yurt dışındaki finansal ve sermaye piyasalarındaki gelişmelerin son derece oynak olması nedeniyle mevcut politika faiz oranıyla parasal genişlemeyi şimdilik sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Bu gelişmelerle yendeki değer kaybı da hızlandı. Dolar/yen paritesi bugün yüzde 2,3 artışla 147,5 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

1315