Kara deliğin içine girilirse ne olur? İzlediğiniz tüm filmleri unutun… - Sayfa 17

Kara delik makarnası: "Spagettifikasyon"

Uzak Doğu Asya bölgesinde usta aşçıların "noodle" olarak isimlendirilen spagetti türü makarnaya benzer yemeği, elle nasıl hazırladıklarını görmüş olabilirsiniz. Büyük bir hamur topu, uzun uğraşlar ve emek sonucu incecik makarnalara dönüşür. Bir kara delik de çevresindeki cisimlere tam olarak bunu yapıyor.

1725
Kara deliğin içine girilirse ne olur? İzlediğiniz tüm filmleri unutun… - Sayfa 18

Kara deliklerin kütle çekim gücü bir anda ne var ne yoksa yutmuyor. Tıpkı bir aşçının hamuru makarnaya dönüştürmesi gibi yörüngesine giren cismi yavaş yavaş sündürerek, bir spagettiye dönüştürüyor. Kara deliğin ışığa ve diğer cisimlere uyguladığı bu ağır çekim gücü, bilim insanları tarafından "spagettifikasyon" olarak isimlendiriliyor.

1825
Kara deliğin içine girilirse ne olur? İzlediğiniz tüm filmleri unutun… - Sayfa 19

Bir kara delik içine girildiğinde ne oluyor?

Bir kara deliğin içine girdiğiniz zaman direkt olarak öleceğinizi ve geride hiçbir iz bırakmadan mutlak bir şekilde yok olacağınızı anlatmıştık. Ölüm nedeni, kara deliğin içine girip kaybolmak değil, spagetti olmak.

1925
Kara deliğin içine girilirse ne olur? İzlediğiniz tüm filmleri unutun… - Sayfa 20

Özellikle yoğun kütle çekim gücüne sahip küçük bir kara deliğin içine girdiğiniz zaman, başınız önde ayaklarınız geride gireceğinizi düşünürsek, kara deliğin çekim gücü sizi sündürmeye başlıyor. Yavaş yavaş bildiğimiz şekliniz bozuluyor, bir spagettiye dönüşene kadar kara deliğin çekim gücüne maruz kalıyorsunuz ve sonunda atomlarınıza kadar ayrılarak olay ufkunun içinde yok oluyorsunuz.

2025