Kara deliğin içine girilirse ne olur? İzlediğiniz tüm filmleri unutun… - Sayfa 14

Bir gün insanlık uzayda bu kadar uzak mesafeler katedebilirse, söz konusu büyük kara deliğe rahatça yaklaşabiliriz. Elbette, içine girince yaşanacaklar aynı olacaktır. Ancak bazı ışık bükülmeleri dışında cisimlerin hissedeceği kütle çekim gücü o kadar yoğun olmayacaktır

1425
Kara deliğin içine girilirse ne olur? İzlediğiniz tüm filmleri unutun… - Sayfa 15

Kara deliğin benzersiz ışık oyunları

Peki bu kara deliklerin hiç mi güzel bir yanı yok? Elbette var; ölmeden önce kara deliğin içinde göreceğiniz tahmin edilen ışık oyunları, inanılmaz bir görsel şölen sunabilirler. Bu ışık oyunlarına günlük hayattan bir örnek olarak genelde Windows Media Player’da müzik çalarken görünen saykodelik arka plan görsellerine benzetmesi yapılıyor.

1525
Kara deliğin içine girilirse ne olur? İzlediğiniz tüm filmleri unutun… - Sayfa 16

Saykodelik ışık oyunlarının nedeni daha önce bahsettiğimiz, kara deliklerin sahip olduğu kütle çekim gücü. Sahip oldukları yoğun kütle çekim gücü sayesinde ışığı bile çekebilen kara delikler, çektikleri ışığı bir anda yutmuyorlar. Bu nedenle ışık huzmesi, kara deliğin yörüngesinden yok olacağı olay ufkuna ilerleyene dek eğiliyor, bükülüyor ve heyecan verici görünümlere ulaşıyor.

1625
Kara deliğin içine girilirse ne olur? İzlediğiniz tüm filmleri unutun… - Sayfa 17

Kara delik makarnası: "Spagettifikasyon"

Uzak Doğu Asya bölgesinde usta aşçıların "noodle" olarak isimlendirilen spagetti türü makarnaya benzer yemeği, elle nasıl hazırladıklarını görmüş olabilirsiniz. Büyük bir hamur topu, uzun uğraşlar ve emek sonucu incecik makarnalara dönüşür. Bir kara delik de çevresindeki cisimlere tam olarak bunu yapıyor.

1725