İNFLAMASYONU ÖNLÜYOR
Akgünlük ağacı özünün içerisinde boswellik asit ve terpenler bulunur. Bununla birlikte antienflamatuar etki gösteren koruyucu bileşenler de içerisinde mevcuttur. Terpenler bazı bitkilerde bulunan ve kuvvetli koku veren kimyasallardır. Özellikle okaliptus, fesleğen ve nanede bulunurlar. Güçlü aromaları ile sivrisinekleri ve böcekleri kovar, bitkileri çevresel stresten korurlar. İnsan vücudunda da aynı işlevi gerçekleştirerek serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlerler.
Akgünlük bitkisinin içerisinde bulunan akba t-lenfositleri NSAII'lar gibi çalışsa da akbanın etki mekanizmaları çok farklıdır. Farklı iltihap enzimlerini hedef alır. Akgünlük bitkisi, mide ve bağırsak astarının bütünlüğünü daha iyi koruyabildiği için NSAII ağrı kesicilere göre çok daha az yan etkiye sahiptir. Ayrıca toksisite riski de oldukça düşüktür. Bitkinin içerisinde bulunan incensole maddesi de tümör oluşumunu engeller. Bu madde aynı zamanda ruh halini dengeleyici özelliğiyle doğal bir antidepresan ve anti-anksiyete görevi görür.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklara ve antijenlere karşı savaşmak için sürekli olarak farklı antikor türleri üretir. Ancak bazen bu işlevi aksayabilir ve organları oluşturan sağlıklı dokular da dahil olmak üzere kendi vücut dokuları ile savaşan antikorlar meydana gelebilir. Bu da bağışıklık sistemini zayıflatarak pek çok hastalığa davetiye çıkarır.
Yapılan birçok çalışma, akgünlük ekstraklarının ülseratif kolit, crohn hastalığı ve kollajenöz kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının (IBD) tedavisine yardımcı olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda huzursuz bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını da azalttığı gözlenmiştir. Bağırsak hastalıklarının sebep olduğu yanma ve şişmeyi azalttığı, normal bağırsak hücresi yapılarını geri kazandırdığı ve bağırsak duvarındaki açıklıkların iyileşmesine yardımcı olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.