Kanser ve tip 2 diyabet için şifa! Kronik hastalara doğal ilaç, sütle karıştırınca...
Kanser ve tip 2 diyabet için şifa, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin aktivitesi ile mücadele ediyor. C vitamini varlığı nedeniyle en iyi antioksidanlardan biri olarak kabul ediliyor, gut hastalığına iyi geliyor. Kronik hastalar için ilaç oluyor, kalp hastalıklarını, felç riskini ve menopoz semptomlarını önlüyor. Protein, karbonhidrat, lif, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, B2 vitamin, B1 Vitamini bakımından çok zengin, aşırısı ise zararlı olabiliyor.
Dış kabuğu ile şaşkınlık yaratan yılan meyvesi, ülkemizde çok fazla bilinmese de oldukça faydalı içeriği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Hem görüntüsü hem de tadı ile son zamanlarda favori meyve haline gelen, Güneydoğu Asya'da ve bazı tropikal ülkelerde oldukça yaygın olan, aynı zamanda salak adı ile de bilinen bu besin, aslında Arecaceae familyasına ait bir palmiye türünün meyvesi. 1500’lerden beri Endonezyalılar tarafından yetiştiriliyor. Yabani olarak gelişen bu ağaçlar, 50 yıla kadar meyve verebiliyor. Peki yılan meyvesi nedir, faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi geliyor?
Uzmanlar, bu meyvenin Endonezya'ya özgü olsa da o zamandan beri Güneydoğu Asya'ya, Tayland, Mynmar ve Malezya gibi ülkelere yayıldığını belirtiyor. Ayrıca Filipinler, Avustralya, Çin, İspanya ve Surinam gibi ülkelerde de ilerleyen yıllarda kendisine yer buluyor. Amerika kıtasında ise ilk kez Ekvador'a yayılan bu meyve, ağırlıklı olarak Amazon bölgesinde tropik iklim koşullarında daha iyi gelişmesi nedeniyle Napo, Sucumbios ve Orellana gibi bölgelerde yetiştiriliyor.
YILAN MEYVESİNİN ÖZELLİKLERİ
Salacca zalacca çok kısa saplı küçük bir palmiye ağacıdır ve yaprakları dikenli olmasının yanı sıra meyveleri de ağacın dibinde büyür. Uzmanlar, bu meyvenin 15 ila 40 meyveden oluşan kümelerle büyüdüğünü ve farklı çeşitleri olduğunu belirtiyor. Yılan pullarına benzeyen küçük dikenli kahverengi bir deriye sahiptir.
Bali salak çeşidi ise kırmızımsı kahverengi bir tonu ile birlikte derisinin dokusu da yılan derisini andırır. Tadı, çıtır çıtır doku ile ekşiden tatlıya doğru değişim gösterir. Ayrıca yeşilken buruktur ve olgunlaştıkça daha tatlı hale gelir.