Ekonomi
04 Tem 2024 14:56 Son Güncelleme: 04 Tem 2024 15:10

Kanal İstanbul’da ikinci düello! Gözler Bölge İdare Mahkemesinde

Yerel seçimlerde AK Parti ile CHP arasında polemik konusu olan Kanal İstanbul tartışması, Murat Kurum’un bakanlık koltuğuna yeniden oturmasından sonra iyice alevlendi. Tüm tartışmalara rağmen Kanal İstanbul köprüsü şekillenirken, gözler Bölge İdare Mahkemesi’nin vereceği kararda olacak. Mahkemenin diğer kararları onaması haline İBB’nin yıkıma başlayacağı öğrenildi.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti tarafından İBB adayı olarak gösterilen Murat Kurum’un yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koltuğuna oturmasından sonra “Kanal İstanbul” tartışmaları yeniden başladı. Adaylık sürecinde “Gündemimizde yok” açıklamaları yapan Kurum’un Kanal İstanbul tartışmasında nasıl bir tavır sergileyeceği merak ediliyor.

KÖPRÜ SON HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Bölge İdare Mahkemesi önümüzdeki günlerde Kanal İstanbul ile ilgili önemli bir karar verecek. Gözler bu karara çevrilmişken, Kanal İstanbul köprüsü ve otoyolu tüm hızı ile sürüyor. Yeni şehrin ilk inşaatları TOKİ ve Emlak Konut inşaatları tüm uyarı ve ikazlara rağmen devam ediyor. Diğer taraftan da Emlak Konut yeni şehrin alt yapı ihalesini yapıyor. İstanbul 11. İdare Mahkemesi ve İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nin yeni şehrin imar planlarını iptal etmesinden hemen sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da “Kanal İstanbul’u engelleyeceğiz” açıklamasından sonra mahkemenin vereceği yeni karar adeta tartışmayı alevlendireceğe benziyor.

İMAMOĞLU HEMEN YIKIM YAPACAK!

iBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ilk olarak Arnavutköy Belediyesi’ne yazı göndererek kaçak bir şekilde inşaat faliyetlerine devam edilmemesini istedi. Ancak ilçe belediyesi İmamoğlu’ndan gelen talebi işleme koymayarak kaçak yapılaşmaya göz yummaya devam etti. Bölge İdare Mahkemesi'nin, idare mahkemelerinin kararını onamasından sonra İmamoğlu’nun inşaat alanlarında hemen yıkıma başlayacağı öğrenildi.

KURUM NE DEMİŞTİ?

Kurum İBB adayıyken Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak şunları söylemişti;

“Aslında maalesef mevcut yönetimin, İstanbul'la ilgilenmeyenlerin, İstanbul'un sorunlarına çözüm bulmayanların, İstanbul'un ulaşım çilesini, deprem riskini ortadan kaldırmayanların ajanslar üzerinden kurduğu senaryolar bunlar. Biz bu senaryolara ortak olmayacağız. İlk günden beri ne dedik? İstanbul'un sorunlarıyla ilgileneceğiz, buna odaklanacağız dedik. 'Kanal İstanbul projesi İstanbul'a bir ihanettir' söylemiyle yine aynı senaryoları kurup, gündemi İstanbul olmayanların yapmış olduğu oyunlardır. Siyasi senaryolardır. Biz bu senaryoların farkındayız. İstanbullular bu senaryoların farkında. O yüzden hep ne diyoruz? İstanbul'un gündeminde olmayan hiçbir iş bizim de gündemimizde olmayacak. Bu senaryoyu kuranların aynaya bakmasını istiyoruz. Samimi olmadıklarını biliyoruz. Burada İstanbul'un sorunları neyse, acil, öncelikli işler, meseleler neyse biz buraya odaklanacağız."