KAİHLMUN'16 başladı
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay:- "Bu dünyada sadece acı ve mutsuzluk mevcut. Bu sistem, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu, amacı adalet ve büyük trajedileri önlemekti. Ama görüyoruz ki, bu işe yaramadı"- Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut: - "Bu, BM'nin dünyanın...
İSTANBUL (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Birleşmiş Milletler'in (BM) adalet ve büyük trajedileri önlemek için kurulduğunu belirterek, "Ama görüyoruz ki, bu işe yaramadı." dedi.
Aktay, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi (KAİHL) tarafından Yıldız Vera'da düzenlenen Model Birleşmiş Milletler (MUN) Programı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Siirt'teki diğer imam hatip okullarına yardımlarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a teşekkür eden Aktay, Siirt'e her gittiğinde ve okulu gördüğünde çok mutlu olduğunu dile getirdi.
Yasin Aktay, şu anda adil olamayan bir dünyada yaşadıklarını anlatarak, "Bu dünyada sadece acı ve mutsuzluk mevcut. Bu sistem 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu, amacı adalet ve büyük trajedileri önlemekti. Ama görüyoruz ki, bu işe yaramadı. Öyle bir noktaya geldik ki, özellikle Bosna'da katliam yapıldığını gördük." diye konuştu.
Mevcut sistemin iki dünya savaşına neden olduğunu ifade eden Aktay, mevcut sistemin sonuçlarına şahit olmaya devam ettiklerini anlattı.
- "Adalet ve eşitlik adına kurulan düzen işe yaramadı"
Genel Başkan Yardımcısı Aktay, 1. Dünya Savaşı'nda en önemli sonucun Osmanlı'nın çökmesi olduğunu ifade ederek, şu tespitlerde bulundu:
"Osmanlı yıkıldıktan son 40-50 devlet oluştu. Orta Doğu'dan bahsetmiyorum. Çok eskiden değil, sadece yüzyıl önceden bahsediyorum. İkinci sonuç ise alınan karardı. İsrail gibi bir devlet oluşturmaktı. Biz bu sonuçları da sorguluyoruz. Peki bunlar nasıl şekillendi? 1. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan devletlerin kendi coğrafyalarında sınırlı olmaları farklı bir çabaları olmaması beklenmiyordu. Ulusal devlet programı sunuldu bu devletlere."
2. Dünya Savaşı'ndan sonra başka bir düzenin kurulduğunu hatırlatan Aktay, adalet ve eşitlik adına kurulan düzenin işe yaramadığını söyledi. Aktay, katliamlar ve geniş çaplı suçların güvenlik konseyindeki 5 ülkenin denetimi altına gerçekleştiğini anlatarak, buna rağmen dünya düzenine itiraz edilmediğini kaydetti.
Her ülkede demokrasinin içinde bir muhalefet yoksa tam bir demokrasiden söz edilemeyeceğini ifade eden Aktay, buna benzer şekilde bir düzenin dünya genelinde olmadığını söyledi.
- "Dünya beşten büyüktür"
Yasin Aktay, Türkiye'nin dünya düzenine itiraz ettiğini dile getirerek, "Bu güce bir itiraz üretilmiyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bunu 'Dünya beşten büyüktür.' şeklinde ifade etti. Bu devrim niteliğinde bir çağrıdır." dedi.
Türkiye'nin fakir ülkeler için bir umut haline geldiğine vurgu yapan Aktay, AK Parti'nin iktidara geliş ve yönetme süreçleri hakkında bilgi verdi.
Aktay, 14 yıldan sonra AK Parti'nin hala Türkiye'nin umudu olduğunu aktararak, AK Parti'nin hiç durmadığına ve güçsüzlerin hakkını savunduğuna dikkati çekti.
- "Türkiye, kilit bir dış politika aktörüdür"
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, ondan fazla ülkeden gelen yabancı temsilcinin bir arada olmasının etkileşimi artıracağını dile getirerek, "İstikrarlı bir ekonomi ve işleyen bir demokrasi sistemimiz var. Uluslararası düzeyde Türkiye kendisini kilit bir dış politika aktörü olarak ortaya koydu. Türkiye 90'larda daha az konuşulan bir ülkeydi." dedi.
Ermut, Türkiye'nin daha görünür hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye daha aktif bir diplomasi ortaya koydu. Dünya beşten daha büyüktür. Türkiye'nin gerçekten meydan okuyucu gücünün göstergelerinden biridir. Bu uluslararası düzene güçlü bir eleştiridir. Burada elit bir güç birliği ele alınıyor. Burada daimi olmayan ülkelerin hiçbir gücü yoktur. Bu, BM'nin dünyanın problemlerine çare bulması için bir çağrıdır."
Bu anlayışla Suriye ve Filistin konusunda ses çıkarılması gerektiğini dile getiren Ermut, bütün insanları konuların işlevsel bir BM tarafından çözülebileceğini kaydetti. Ermut, dünyanın genç seslerinin önemli olduğunu aktararak, toplantının insanları bir adım öteye götüreceğini söyledi.
- "Okulumla gurur duydum"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu ve KAİHL mezunu Bilal Erdoğan, etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek, "Okulumun bu türlü etkinliği üstlenmesi beni memnun ediyor. Okul Müdürü Mitat Tekçam'ı tebrik ediyorum. BM'nin işlevselliği konusunda fazla detaya girmek istemiyorum. Sizler bunları ele alacaksınız."dedi.
Dünyanın sorununu çözmek için yeni bir düzen amacıyla kurulan BM'nin adaletinin sorgulandığını dile getiren Erdoğan, etkin liderlik konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Bilal Erdoğan, değişimin kolay olmadığını dile getirerek, inancın insanların vizyonu olması gerektiğini söyledi.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise sosyal bilimler ve dünyayı tanıma açısından çok önemli bir projede bulunduklarını belirterek, düşünenlere ve uygulayanlara teşekkür etti.
Yelkenci, dünyada yaşanan çok büyük sorunlar olduğuna dikkati çekerek, BM'nin geçmişi ve teşekkül ettirilmesi sürecini anlattı.
BM'nin dünyanın sorunlarını çözemediğini aktaran Yelkenci, "Dünyada bütün ülkeler için hukuk ve adalet gereklidir. Bu manada Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi dünya elbette beşten büyüktür. Yabancı dil becerilerini geliştirecek bu çalışmanın önemi çok büyüktür. Siyasi bir deha olan Abdülhamid'in gölgesinde yapılması daha da önemlidir." dedi.
Yelkenci, Sultan Abdülhamid'in dünya siyasetindeki önemine vurgu yaparak, onun manevi huzurunda yapılan çalışmanın hayırlı olmasını temenni etti.