08 Mar 2023 20:37 Son Güncelleme: 08 Mar 2023 20:40

Kadın haklarını en çok baskılayan ülke belli oldu

Birleşmiş Milletler, dünya genelinde kadın haklarının en çok baskılandığı ülkenin Afganistan olduğunu bildirdi. Öte yandan, BM, Afganistan'daki Taliban yönetiminin, kadınların yüksek eğitime ve sivil toplum kuruluşlarına katılmasını engellenmesinin ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.

Otunbayeva, BM Güvenlik Konseyi'nde, Afganistan'daki mevcut durumla ilgili düzenlenen oturumda konuştu. Taliban'ın cinsiyet ayrımcılığı konusunu önemsemediğini ve kaydettikleri başka başarılar üzerinden değerlendirmeleri gerektiğini savunduklarını belirten Otunbayeva, Aralık 2022'de kadınların yüksek eğitime ve sivil toplum örgütlerine katılımlarını yasaklayan kararların çok ciddi sonuçları olduğunun altını çizdi.

Otunbayeva, "Yıllarca süren savaşın ardından toparlanmak için insan gücüne ciddi anlamda ihtiyaç duyan Afganistan'da ülkenin doktor, bilim insanı, gazeteci ve siyasetçilerinin yarısı evlerine kapatılmış durumda. Taliban yönetimi altında Afganistan, dünyada kadın hakları alanında en fazla baskıcı uygulamalar yürüten ülke konumunda" ifadesini kullandı.

Kadın haklarının yanı sıra ülkede genel anlamda insan hakları alanında ciddi bir gerileme olduğunu söyleyen Otunbayeva, insan hakları ihlallerinin soruşturulması için şeffaf bir mekanizma bulunmadığını dile getirdi.

Otunbayeva, küresel boyutta hala en büyük insani krizin Afganistan'da boy gösterdiğine işaret ederek, toplumun üçte ikisinin bu yıl hayatta kalmak için insani yardıma ihtiyaç duyacağını, neredeyse yarısının ise çok ciddi bir gıda güvensizliğişle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Görev süresinin 1 yıl uzatılması talep edildi

Otunbayeva, terör örgütü DEAŞ'ın Horasan kolunun da giderek artan güvenlik tehdidinin BM Afganistan Yardım Misyonu'nun (UNAMA) çalışmalarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Yerel yetkililerin bu tehditle baş etme kapasitesinin sınırlı olabileceğine işaret eden Otunbayeva, "Bu tehditleri bertaraf etmek için daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaç var" dedi.

Taliban içinde bir kesimin mevcut durumdan çok hoşnut olmadığını ve insanların gerçek ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğinin farkında olduklarını belirten Otunbayeva, "Genel anlamda ortak açıklamaların, kınamaların ve yaptırımların bir etkisi olmadı. Hatta Taliban'ın tutumunu sertleştirmiş bile olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Otunbayeva, UNAMA'nın çalışmalarını etkin şekilde sürdürmesi için yardım misyonunun görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasını talep etti.