10 Oca 2013 11:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:37

KABLOLU VE UYDU YAYIN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK; ZAM MI GELİYOR?

RTÜK, kablolu ve uydu ortamlarından yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşların yayın lisans ücretlerini düzenledi.

RTÜK, kablolu ve uydu ortamlarından yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşların ödeyeceği yayın lisans ücretlerini düzenledi.

Kablolu ve Uydu Yayın yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kablolu Yayın Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe göre, kablolu ortamdan yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarının ödeyeceği yayın lisans ücretleri şöyle:

Nüfusu 1 milyondan az olan tek il için, radyo yayın hizmetlerine 2 bin, televizyon yayın hizmetlerine 20 bin, isteğe bağlı yayın hizmetlerine 10 bin lira ödenecek.

Nüfusu 1 milyondan fazla olan tek il için radyo yayın hizmetlerine 3 bin, televizyon yayın hizmetlerine 30 bin ve isteğe bağlı yayın hizmetlerine 15 bin lira ödeme yapılacak.

Birden fazla ilde yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar için radyo yayın hizmetlerine 21 bin, televizyon yayın hizmetlerine 210 bin ve isteğe bağlı yayın hizmetlerine ise 50 bin lira ödenmesi gerekecek.

Yayın iletim yetkilendirme ücreti

Kablolu yayın platform işletmecilerinin ödeyeceği yıllık yayın iletim yetkilendirme ücreti de ''abone sayısı çarpı 0,40 artı 100 bin lira'' olarak belirlendi.

Kablolu yayın altyapı işletmeci kuruluşların ödeyeceği yıllık yayın iletim yetkilendirme ücreti de 250 bin lira olarak tespit edildi.

Uydu Yayın Yönetmeliği'nde düzenleme

Uydu Yayın Yönetmeliği'nin 8'inci maddesinde yapılan değişiklikle uydu ortamından yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşların ödeyeceği 10 yıllık yayın lisans ücretleri düzenlendi.

Radyo yayın hizmetine 21 bin, televizyon yayın hizmetine 210 bin ve isteğe bağlı yayın hizmetine de 50 bin lira ödenmesi gerekecek.

Yönetmeliğin 14'üncü maddesindeki değişiklikle bir yıllık alınacak yayın yetkilendirme ücretleri, uydu platform işletmecileri için ''abone sayısı çarpı 0,40 artı 100 bin lira'', uydu altyapı işletmecileri için de 250 bin lira olarak belirlendi.

Tele alışveriş konulu tematik yayın lisans ücretleri ise bu bedellerin beş katı olarak hesaplanacak.

Yönetmeliklere ''Lisans ücretinin Kanun'un 42'nci maddesine göre taksitle ödenmek istenmesi halinde, yayın lisansı verilmeden önce, lisans ücreti tutarında Üst Kurul'a muhatap düzenlenmiş ve Kurulca belirlenen örneğe uygun banka teminat mektubu sunulur. Bu kapsamda Üst Kurul'a sunulacak banka teminat mektubu tutarı, birden fazla bankadan temin edilen banka teminat mektupları ile de sağlanabilir'' fıkrası eklendi.

Ayrıca, yönetmelikteki değişikliklere göre, yayın iletim yetkilendirme ücreti takvim yılı esasına göre belirlenecek. Yıl içinde yayın iletim yetkilendirme belgesi verilmesi halinde yetkilendirme ücreti yılın kalan kısmı için kıst olarak hesaplanacak.