İsveç 'terör tehdidi' seviyesini yükseltti
İsveç Ulusal Güvenlik Servisi, ülkedeki Kuran yakma eylemlerine tepkiler nedeniyle beş seviyenin bulunduğu güvenlik sisteminde terör tehlikesi seviyesini dörde çıkarma kararı aldı.
İsveç, ülkede bir süredir devam eden Kuran yakma eylemlerine gösterilen tepkiler sebebiyle 'terör tehdidi' seviyesini yükseltme kararı aldı. İsveç Ulusal Güvenlik Servisi (SAPO) ülkenin 'öncelikli hedef haline gelmesini' gerekçe göstererek beş seviyenin bulunduğu güvenlik sisteminde tehlike seviyesini dörde çıkardı.
SAPO Başkanı Charlotte von Essen, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu kararı almamızın nedeni saldırı tehditlerini göz önünde bulundurduğumuzda durumun kötüleştiğini tespit etmemiz ve tehditlerin daha uzun bir süre devam edeceği değerlendirmesinde bulunmamız oldu" dedi. Ayrı bir basın toplantısında konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da 'planlanmış bazı terör eylemlerinin önlendiğini' söyledi. Hem İsveç'te hem de yurtdışında gözaltına alınanlar olduğunu belirten Kristersson, detay vermedi.
'KARAR, TOPLU BİR DEĞERLENDİRME SONUCU ALINDI'
İki yetkili de ülkede yaşayanlara normal hayatlarına devam etmeleri ama olağandışı bir duruma karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Kararın tek bir olaydan ziyade toplu bir değerlendirme sonucu alındığını söyleyen Von Essen, 'şiddet yanlısı aşırı İslamcılar tarafından saldırı tehdidinin geçen yıldan beri arttığını' ifade etti.
İngiltere, 13 Ağustos Pazar günü İsveç’e gidecek vatandaşlarına ülkede gerçekleştirilen Kuran yakma eylemlerine tepkiler nedeniyle 'terör saldırıları olabileceğini belirterek' seyahat uyarısında bulunmuştu. ABD de 26 Temmuz'da vatandaşlarına 'terör tehdidi olasılığının artması nedeniyle İsveç'te dikkatli olmalarını' tavsiye etmişti.
Son zamanlarda İsveç’in farklı ülkelerdeki temsilciliklerine yönelik saldırılar gerçekleşmişti. Çok sayıda ülke, İsveç’te yaşanan Kuran yakma eylemlerine tepki göstermişti. İsveç hükümeti, Kuran gibi kutsal metinlerin yakılmasını içeren protestoları engellemek için yasal yolları aramayı değerlendiriyor, ancak parlamentodaki çoğunluğun böyle bir değişikliğe karşı olduğu görünüyor.