İstihbaratçı binbaşı itiraflarını reddetti
- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahındaki eylemlere ilişkin davaya sanık savunmalarıyla devam edildi- Soruşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen sanık eski Binbaşı Karlıdağ, darbe girişimi ve terör örgütüne ilişkin...
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahındaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen duruşmada, soruşturma aşamasında itirafçı olan sanık eski Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Erdal Karlıdağ, hakim karşısına çıktı.
Karlıdağ, darbe girişiminden iki gün önce örgüt "abilerinin" kendisini kalkışma hakkında bilgilendirdiğini, bir parkta buluşarak plan yaptıklarını itiraf eden savcılık ifadesini reddederek savunmasına başladı.
Darbe girişimi ve FETÖ'ye ilişkin önemli bilgilerin yer aldığı ifadesini yönlendirmeyle verdiğini iddia eden Karlıdağ, mahkeme huzurundaki beyanlarının esas alınmasını istedi.
Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz akşamı Yarbay Mehmet Aydın'ın araması üzerine Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı karargahına 6 ya da 7 kişilik bir grupla gittiğini ve burada terör saldırısı olabileceğinin söylendiğini iddia eden Karlıdağ, bunun üzerine silah aldığını ifade etti.
Gelişmeler hakkında bilgi almak için kendisini arayan Üsteğmen Serkan Polat'a "Az önce buradaki rütbeliler, bir ve iki numaranın alındığını söyledi, biraz daha bekleyelim" dediğini söyleyen Karlıdağ, saat 22.30'da dönemin Emniyet TEM Daire Başkanı Turgut Aslan'ın karargaha geldiğini, onu tanımadığı bir albayın karşıladığını belirtti.
Albayın, Aslan'a "Sizi misafir edeceğiz" dediğini duyduğunu ifade eden Karlıdağ, söz konusu albayın emriyle Aslan'ın makam aracını alarak başka bir alana götürdüğünü ifade etti.
Karlıdağ, Aslan ve korumasının darbeciler tarafından vurulmasına ilişkin bilgisinin olmadığını iddia etti.
İlerleyen saatlerde nizamiyede çatışma çıkması nedeniyle karargahtan ayrılmak istediklerini ancak buna izin verilmediğini öne süren Karlıdağ, daha sonra Yakup isimli bir astsubaya bütün personeli karargahın arkasındaki çalılık olan bölgeye yönlendirmesini istediğini savundu.
Çapraz sorgu sırasında, Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal'ın "Silahlı bir vaziyette gece boyunca ne yaptın" sorusuna, "Çalıların arasında bekledim, sonra telefonumu şarj etmek için 10. kata çıktım." cevabını veren Karlıdağ, darbe girişiminin NATO ve FETÖ'nün iş birliğiyle yapıldığını söyledi.
- Bin 177 kez giriş yaptığı ByLock'u inkar etti
Mahkeme Başkanı Köksal, sanık Karlıdağ'ın 21 Eylül'de örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanmaya başladığının, söz konusu programa bin 177 kez giriş yaptığının tespit edildiğini ifade etti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) dava dosyasına gönderilen bilgiye göre sanığın telefonuna ait internet trafik kayıtlarıyla da bu durumun kesinleştiğini belirten Başkan Köksal, Karlıdağ'a bu konuya ilişkin savunmasını sordu.
ByLock kullanmadığını öne süren Karlıdağ, bu program üzerinde yazıştığı Halil isimli şahsı ise savcılık soruşturması aşamasında uydurduğunu iddia etti.
Mahkeme Başkanı Köksal'ın, "Cumhuriyet savcısına Halil ismindeki cemaat abisiyle görüştüğünü söylemişsin. Aynı şekilde darbeden önce Süleyman Karaca ile görüştüğünü de ifade etmişsin." açıklaması üzerine Karlıdağ, Karaca'yı tanıdığı için o an için ismini verdiğini ifade etti.
Sanık eski astsubay Bünyamin Tekin'in savunmasının ardından duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
- Karlıdağ'ın inkar ettiği itirafları
Karlıdağ, iddianamede yer alan hazırlık aşamasındaki ifadesinde, olayla ilgili bildiği tüm gerçekleri anlatacağını belirterek, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini söylemişti.
"Cemaat abileri" ile 1997'den itibaren aralıklarla görüştüğünü, himmet vermediğini ancak kurban bağışında bulunduğunu anlatan Karlıdağ, Ankara'ya 2012'de geldiğini, 2014'te İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğüne atandığını, burada Murat isimli kamu dairesinde çalıştığını düşündüğü bir "abi" ile irtibat kurduğunu anlatmıştı.
Karlıdağ, darbe girişiminden iki gün önce adresini Murat'tan aldığını belirten iki kişinin evine geldiğini, bunlardan Halil isimli kişinin, Jandarma'da cemaat içinde aktif olan, cemaate destek verenlerden oluşan 3 bin kişilik liste hazırlandığını, listede kendisinin de bulunduğunu, Ağustos şurasında bu kişilerin meslekten atılacağını söylediğini aktarmıştı.
Halil'in kendisini Yarbay Süleyman Karaca ile buluşturacağını beyan ederek sıkıyönetim ilanıyla ilgili konuştuğunu anlatan Karlıdağ, şu ifadeyi vermişti:
"Ben bunun nasıl olacağını sordum. O da bana her şeyin planlandığını söyledi. Halil'in aracıyla Anıttepe'de bulunan bir parka gittik. Süleyman yarbay ile buluştuk. Orada Altındağ İlçe Jandarma Komutanı Murat (Düzenli) da vardı. Konunun ne olduğunu sorduğumuzda Cuma günü bir faaliyet olacağını, faaliyette bizim de görevli olduğumuzu söyledi. Bize olay başlayınca Gölbaşı'nda bulunan uydu sisteminin bulunduğu TÜRKSAT'a gitmemiz talimatını verdi."
Darbe girişiminin, bu kadar birbirini tanımayan ve ilgisi olmayan insanların bir araya gelip spontane gerçekleştirebilecekleri bir eylem olmadığını dile getiren Karlıdağ, bu nedenle darbeyi FETÖ'nün planladığını yinelemişti.
Karlıdağ, vatandaşların ve personelinin vurulması nedeniyle bunları anlattığını belirterek, "Vatandaşın bu FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu görmesini istiyorum." ifadesini kullanmıştı.