İstihare namazı, bir kişinin karar veremediği bir durumla ilgili Allah'tan hayırlı bir yol göstermesini istemek amacıyla kıldığı özel bir namazdır. Kişi, bir işe başlamadan önce ya da önemli bir karar vermek üzereyken Allah’a yönelerek, o işin hayırlı olup olmadığını öğrenmek amacıyla istihareye yatar.
İstihare, kelime olarak "hayırlı olanı seçmek" anlamına gelir. Kişi, belirli bir konuda hayırlı olanı belirlemek için istihare namazını kılar ve ardından Allah'tan yönlendirici bir işaret bekler.
İSTİHARE DUASI OKUNUŞU
"Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-ğuyub."
Türkçe Anlamı: Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle! (Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)
İSTİHARE DUASI ARAPÇA
اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاقْدُرْهُ لِى وَيَسِّرْهُ لِى ثُمَّ بَارِكْ لِى فِيهِ ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ فِى عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاصْرِفْهُ عَنِّى وَاصْرِفْنِى عَنْهُ ، وَاقْدُرْ لِى الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِى.
7 DEFA OKUNAN İSTİHARE DUASI
Allah'ın Cebrail aleyhisselama buyurduğu üzere, her kim gece yatmadan önce bu duayı 7 defa okursa o kişinin haceti ve dileği ne ise onu yerine getirilir. Dua: "Sübhânellâhi vel hamdü lillâhi ve lâ ilâhe ilellahü ve estağfirullâh. Allâhümme inni es'elüke min fadlike ve rahmetike fe innehümâ bi yedike lâ yemlikühümâ ehaden sivâk." Türkçesi: "Allah’ı her türlü eksiklikten tenzih ederim, hamd yalnızca Allah’a aittir. Allah'tan başka ilah yoktur, ve ben O'ndan mağfiret diliyorum. Allah’ım! Senden, lütfundan ve rahmetinden istiyorum, çünkü bunlar yalnızca Senin elindedir, bunları senden başka hiç kimseye vermek mümkün değildir."
İstihareye Yatmak Nedir?
İstihareye yatmak, kişinin bir konuda karar vermekte zorlandığında veya bir şeyin hayırlı olup olmadığını öğrenmek istediğinde kıldığı bir namazdır. Bu durum genellikle önemli kararlar öncesi yapılır, örneğin evlilik kararı, iş kurma veya başka hayat değişiklikleri gibi. İstihare namazı sayesinde, kişi Allah'tan kendisi için en hayırlı olanı öğrenmek dileğini iletir.
İstihare Namazı Nasıl Kılınır?
İstihare namazı iki rekattan oluşur ve şöyle kılınır:
-
İlk rekatta, önce Fatiha suresi okunur, ardından Kafirun Suresi okunur.
-
İkinci rekatta ise yine Fatiha suresi okunur, sonrasında İhlas Suresi okunur. Namaz tamamlandıktan sonra hemen istihare duası okunur ve yatmaya geçilir. Namazın hemen ardından konuşmamak gerektiği ifade edilir.
İstihare Namazında Nasıl Dua Edilir?
İstihare duası, namaz esnasında okunmaz. Namaz bitiminde, eller semaya açılarak dua edilir. Duanın Türkçe anlamı şu şekildedir:
"Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es'eluke min fadlike'l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta'lemu vela â'lemu ve ente allâmu'l-ğuyûb."
Anlamı:
"Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin."
İstihare Namazı Ne Zaman Kılınır?
İstihare namazı farz olmadığı için, herhangi bir zaman diliminde kılınabilir. Namaz, uyumadan önce abdest alarak kılınmalı ve hemen ardından yatılmalıdır. İstihare, kişinin gönlündeki soruya yönelerek dua etmesini sağlar.
İstihare Namazı Neden Kılınır?
İstihare namazı, geleceği görmek için değil, sadece Allah'tan kişinin hayatında hayırlı olacak olanı öğrenmek amacıyla kılınır. Kişi, yaptığı bir işin hayırlı olup olmadığını görmek için bu namazı kılar. Ancak, bu namazın ardından rüyada doğrudan bir işaret görmek beklenmemelidir; bazen renkler veya belirli durumlar, yapılacak işin hayırlı olup olmadığını gösteren işaretler olabilir.
İstihare Namazı Hangi Durumlarda Kılınamaz?
İstihare namazı, günah veya haram işler için kılınamaz. Ayrıca, sevap kazanmak amacıyla yapılan herhangi bir iş için de bu namaz kılınmaz. Namazın geçerli olabilmesi için kişinin abdest almış olması gereklidir; abdest alınmadan kılınan bir istihare namazı, kişinin istediği işin hayırlı olup olmadığını anlamasına engel olabilir.